Ara Castells 17/08/2018

Sant Magí de màxims que posarà a prova les colles tarragonines

Les quatre colles hi arriben amb la il·lusió d'estrenar com a mínim un castell aquesta temporada

Guillem Andrés
3 min
La plaça de les Cols de Tarragona ha vibrat avui amb l'emoció de les quatre colles tarragonines en una actuació que passarà a la història / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaEntre les diverses actuacions que es poden veure a Tarragona al llarg de l'any, n'hi ha especialment dues en les quals les quatre colles de la ciutat es troben a plaça amb objectius ambiciosos: Santa Tecla i Sant Magí. Una actuació que aquest any arriba amb unes ganes especials després que l'any passat s'hagués de suspendre arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La d'enguany se celebrarà aquest diumenge a la plaça de les Cols, un espai petit en el qual les colles es van rotant per poder actuar al mig de la plaça. Les quatre colles hi arriben amb la il·lusió d'estrenar com a mínim un castell aquesta temporada, amb especial atenció als Castellers de Sant Pere i Sant Pau en el primer intent en la seva història del 2d8f.

La Jove de Tarragona és la colla que arriba amb el programa més potent a Sant Magí. Amb el 5d9f i el Pd8fm ja assolits aquest any, els liles volen seguir avançant castells. El que té més números d'anar a plaça aquest diumenge és el 2d9fm, mentre que el 4d9fa quedaria reservat per a les actuacions del Catllar i l'Arboç. Sobre el quatre amb l'agulla, el cap de colla de la Jove, Aleix Bordas, detalla que "estrenar un castell d'aquestes magnituds en aquesta plaça no sabem si és l'escenari ideal", tot i que també explica que s'acabaran guiant per les sensacions de la colla. En cas de descartar el 4d9fa, segurament el 9d8 serà el tercer castell del programa. Per acabar també volen arrodonir l'actuació amb el Pd8fm, en un espadat que han tornat a encarar mirant cap a les escales, forma en la qual se senten més còmodes els pilaners, segons Bordas.

Els Xiquets de Tarragona també hi arriben amb ganes de fer un pas endavant després que aquest juliol i agost s'hagin vist estancats en el 5d8, perquè en força actuacions han acabat tenint alguna baixa de canalla o tronc destacada. El programa plantejat pels matalassers per Sant Magí des de fa setmanes és el de la tripleta màgica. El seu cap de colla, Sergi Feijoo, esmenta, però: "Com que tampoc hi hem arribat amb el rodatge que ens hauria agradat, no ens volem posar pressió". D'aquesta manera, aquesta nit completaran l'últim assaig a la plaça de les Cols, en el qual faran proves de 3d9f, 4d9f, 5d8 i 4d8a, entre els quals acabaran d'escollir quins van a plaça. Previsiblement el quatre folrat serà el castell que descartaran, ja que, tal com explica Feijoo: "Encara no li hem pogut col·locar sisens i potser prefereixo donar-li més rodatge a l'assaig". De totes maneres, el cap de colla assegura que ja se sentiran satisfets si poden estrenar algun castell aquest diumenge. Els Xiquets també voldrien rematar l'actuació amb el primer Pd7f del curs.

Una de les colles més en forma del panorama casteller d'aquest any són els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Amb quinze castells de vuit assolits, a més d'una desena de 2d7 i un Pd7f, per a aquest diumenge preparen l'assalt al primer intent de 2d8f del seu historial. De totes maneres el seu cap de colla, David Lobo, alerta: "El que no volem arribar a fer és banalitzar castells com el 3d8 i el 4d8 perquè no deixen de ser el nostre sostre real". Alhora volen arrodonir l'actuació amb un nou Pd7f.

Un cop ja han consolidat el 4d7a i van estrenar el 3d7a la setmana passada a la Canonja, els Xiquets del Serrallo arriben a Sant Magí amb el 5d7 com a màxim objectiu. D'aquesta manera, aquests tres castells seran els que formaran part del programa dels del barri mariner aquest diumenge, mentre que el 2d7 queda reservat per a futures actuacions.

stats