Ara Castells 19/08/2019

La diada de Sant Magí reparteix premis a tres bandes

La gamma extra i els castells de vuit pisos esdevenen protagonistes a la plaça de les Cols

Efren Garcia
4 min
La Colla Jove Xiquets de Tarragona estrena el 5d9f a la diada de Sant Magí

La plaça de les Cols ha tornat a vibrar per Sant Magí amb els castells de gamma extra de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els premis han fet somriure tres de les quatre formacions de la ciutat. Les estrenes del dos de vuit amb folre dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau i del dos de set dels Xiquets del Serrallo han posat la cirereta a una magnífica diada de festa major. L'única colla damnificada ha sigut la dels Xiquets de Tarragona, que, tot i plantar cara al seu màxim nivell, ha finalitzat la jornada només amb dos castells descarregats. Si bé l'actuació ha viscut fins a quatre intents desmuntats, el ritme ha estat constant i molt àgil.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha començat la seva actuació col·locant el llistó el més amunt possible. Han optat pel nou de vuit, la construcció més valuosa assolida fins al moment, com a estructura d’inici. El castell s’ha bastit amb certa comoditat tot i el seu tremolí habitual. El repte més important ha arribat en la segona ronda. Després de moltes setmanes de treball, ha arribat el moment de treure a plaça el cinc de nou amb folre. Serè fins a l’entrada de la canalla, ha començat a sacsejar instants abans de l’aleta. La velocitat dels més menuts ha sigut clau, ja que ha restat segons de treball intens als pisos inferiors, que treballaven amb exigència. Han arrodonit les seves rondes de castells amb un tres de nou amb folre de postal, que ha despertat càntics demanant un pis més. Els del Cos de Bou ja treballen per dur a plaça el tres de deu amb folre i manilles com més aviat millor.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau coronen el 2d8f

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han decidit iniciar la seva actuació amb la construcció més important que han dut a plaça, el dos de vuit folrat. S’ha bastit amb convicció fins a l’aleta, però a partir d’aquell moment el folre ha començat a patir. L’han desmuntat amb cura, però quan ja sortia el pis de quints, el que valida la construcció, el segon nivell s’ha enfonsat injustament. La caiguda no els ha fet abaixar el nivell, han buscat el tres de vuit però amb l'entrada del pis de dosos un desequilibri ha provocat una fuetada que els ha fet desmuntar per prudència. A la segona l'han dominat sense complicacions. Han arrodonit la tripleta de castells de vuit pisos amb un quatre que es preveia tranquil però que els ha exigit un esforç extra durant la descarregada quan una de les rengles s'ha estirat més del compte.

El 2d7 dels Xiquets del Serrallo posa el punt d'èpica a la diada de Sant Magí

Els Xiquets del Serrallo han començat atacant el segon cinc de set de la temporada. La construcció s’ha alçat sense complicacions i fins i tot amb un gest de seguretat impropi del segon de l’any. Han descarregat un quatre de set amb agulla que enguany ja tenen per la mà en el segon torn i han guardat la seva carta més important per al tercer torn. Els del barri mariner han arrodonit la feina amb una de les construccions que més els ha costat històricament, el dos de set. Amb plenitud de forces han fet sonar les gralles i han posat el punt d’èpica de l’actuació. Amb l’entrada de l’acotxadora tot el pes de l’estructura ha marxat cap a un costat i això ha fet dubtar l’enxaneta. Animada pel públic, la petita, que fa tot just unes setmanes que fa castells, ha dibuixat l’aleta. La durada de l’execució ha desgastat molt el pis de terços, que s’ha estirat perillosament; la finura de les quartes ha facilitat la feina dels dos castellers, que fins i tot han hagut de recuperar una arronsada important. La celebració ha estat del tot merescuda.

El millor castell dels Xiquets de Tarragona ha estat el 3d8

Quarts en l’ordre d’actuació, els Xiquets de Tarragona han decidit començar la seva actuació provant per primer cop una estructura de nou pisos, el tres folrat. El castell s’ha alçat nerviós però amb un folre sòlid que els permetia treballar amb constància. Amb els dosos col·locats els pisos intermedis han començat a perdre les mides i han decidit desmuntar. En el descens han hagut de donar-ho tot per no defallir, però finalment han pogut evitar la caiguda. No han volgut recular i han decidit provar el cinc de vuit, una construcció que aquesta temporada havien desmuntat ja en cinc ocasions. El castell ha remenat molt d’hora i amb l’entrada dels dosos han decidit desfer-lo. No han volgut abaixar els braços i han tornat a provar el cinc, però s'han tornat a repetir els mateixos problemes i això els ha suposat un tercer intent desmuntat. Han hagut de fer servir les dues rondes extres per sortir de plaça amb dos castells descarregats, el quatre i el tres de vuit.

La Colla Jove ha tornat a cantar allò d'"un pis més" al descarregar l'espadat de set amb folre a la ronda de pilars. Els Xiquets del Serrallo han celebrat la seva actuació completant dos pilars de cinc simultanis, els Xiquets de Tarragona n'han alçat un. Avui, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han descartat els pilars de mèrit i han optat per descarregar un vano de cinc amb dos pilars de cinc centrals. La Jove també s'ha volgut afegir a la ronda de pilars de comiat, ho ha fet amb un vano de cinc amb quatre pilars de quatre, dos a cada costat de l'espadat de cinc.

Xiquets del Serrallo: 5d7, 4d7a, 2d7, 2 P5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9d8, 5d9f, 3d9f, P7f, P5 + 2 P4

Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2d8f c, id 3d8, 3d8, 4d8, 2 P5 + 2 P4

Xiquets de Tarragona: id 3d9f, id 5d8, id 5d8, 4d8, 3d8, P5

stats