Ara Castells 20/08/2019

La 'Societat Anònima' dels Xicots de Vilafranca traspassa la gran pantalla

El documental mostra l'heterogeneïtat de gent que hi conviu, així com els alts i baixos de la colla

Guillem Andrés
2 min
La 'Societat Anònima' dels Xicots de Vilafranca traspassa la gran pantalla

BarcelonaEl món casteller té un component sociològic destacable que el fa gairebé únic, i és la quantitat de persones de diferents gèneres, edats, maneres de pensar, estatus social... que formen part d'una mateixa colla i que remen cap a un objectiu comú. Aquest és precisament l'aspecte en el qual s'han centrat Ramon Tort i Raimon Benach, que han dirigit el documental 'Societat Anònima', centrat en els Xicots de Vilafranca.

En el llarg de poc més d'una hora que dura la peça, es mostra clarament com persones de diferents oficis i amb històries personals de superació o situacions econòmiques delicades conviuen en una colla, així com també una persona cega. Tort en destaca que volien explicar el fet casteller a la gent que no el coneix, i especialment des del seu vessant més social. Del resultat del documental, el director també creu que és una manera d'explicar la societat catalana, amb la seva transversalitat, barreges culturals i economicosocials...

El vessant més casteller també té un paper destacat en el documental, ja que mostra els alts i baixos que pateix una colla, com pot ser descarregar el primer 4d9f de la història de la colla o viure un Concurs de Castells en el qual no es compleixen els objectius marcats. En els Xicots, alhora, considera que representen el model de colla mitjana, en la qual creu que "és més fàcil explicar el fenomen casteller perquè et centres en el que sosté realment una colla, i és que tothom és important".

El documental va néixer de la idea dels Xicots de Vilafranca per commemorar el seu 35è aniversari. Els de la camisa vermella van contactar amb Ramon Tort, que ja havia fet una peça audiovisual en el 25è aniversari de la colla i que es pot veure per internet. La idea principal era rememorar el format i fer un repàs històric de la formació, tot i que Tort va reformular la idea per tal que ells es convertissin en els veritables protagonistes. En total, per tant, han acabat sent dos anys i mig de treball que han acabat de donar forma a 'Societat Anònima'.

Actualment el documental ja està pràcticament acabat, tot i que encara falta polir alguns detalls de postproducció. S'ha obert una campanya de micromecenatge per tal de cobrir aquests costos, a la vegada que també serveix per fer-ne difusió abans d'estrenar-la. Abans, però, es produirà una preestrena a Vilafranca del Penedès, concretament el 15 de setembre al Cinema Kubrik, a la qual es pot assistir col·laborant en el Verkami. Més endavant, ja de cara a la primavera de l'any vinent, es preveu que el documental es pugui estrenar en diversos festivals.

stats