Ara Castells 15/08/2015

Torna la gamma extra a la Bisbal del Penedès

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls protagonitzen un interessant frec a frec a 15 dies de Sant Fèlix

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de Vilafranca sumen dos castells emmanillats més a la Bisbal del Penedès / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaEl retorn dels Castellers de Vilafranca a la Bisbal del Penedès i l'excel·lent estat de forma de la Colla Vella dels Xiquets de Valls fan que la diada de la Mare de Deu d'agost recuperi l'estatus de gamma extra. Des de la temporada 2000 mai s'havien vist dues colles alçant castells d'aquest nivell a la Bisbal. Tot i un entrebanc inicial, la Colla Joves Xiquets de Valls també ha pogut brillar tot segellant la primera tripleta màgica de l'any.

Primers en l'ordre d'actuació, els Castellers de Vilafranca han marcat el ritme durant tota la diada. En el primer torn han completat un tres de nou amb folre molt especial. Els verds han bastit el castell amb un folre similar a les manilles del de deu pisos i el tronc titular que l'ha de convertir en construcció de gamma extra el proper 30 d'agost. Han alçat el nivell en la segona ronda per apuntar-se el cinquè dos de nou emmanillat de la temporada. Si bé el pis de quarts ha intentat entregirar-se en els moments culminants, les manilles han realitzat una feina excepcional per dominar l'estructura un cop més. Han arrodonit la tripleta de castells de nou tot descarregant un quatre de nou amb folre que cada dia sembla mostrar-se una mica més còmode.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha exemplificat a la Bisbal del Penedès el frec a frec que es podria viure enguany a la diada de Sant Fèlix. Els vallencs han decidit calcar pas a pas l'actuació dels Castellers de Vilafranca. Han completat sense entrebancs un tres de nou amb folre inicial i han igualat la balança amb els verds atacant el dos de nou emmanilla, el tercer d'aquesta temporada. Si bé el dos dels vallencs ha treballat més que el dels vilafranquins, la Colla Vella ha tornat a demostrar un bon domini de les construccions emmanillades que els podria dur a fer un pas endavant abans d'acabar el mes d'agost. Han finalitzat la seva tripleta de castells amb un quatre de nou amb folre que s'ha alçat seré però que s'ha complicat durant la descarregada.

Tot i començar l'actuació amb mal peu, la Colla Joves Xiquets de Valls ha ofert la seva millor versió remuntant una caiguda inicial de quatre de nou amb folre per acabar segellant la millor actuació de la seva temporada. Els de la camisa vermella han provat en primera ronda un quatre de nou incòmode que ha cedit molt aviat, amb l'entrada del pis de dosos. Al finalitzar el tor, han tornat a atacar la mateixa estructura fent net i posant un punt i apart. Malgrat els nervis als pisos superiors, el segon quatre s'ha descarregat sense problemes. Tot seguit han repetit el cinc de vuit que van estrenar a l'Arboç i que ha mostrat un aspecte similar al de fa tot just una setmana. Dominat en tot moment, el cinc ha tremolat en desmuntar-se. Un tranquil tres de nou amb folre els ha servit per arrodonir la primera tripleta màgica de l'any.

La balança s'inclina cap als verds a la ronda de pilars

L'actuació s'ha decantat del costat dels Castellers de Vilafranca en la ronda de pilars. Després d'uns dies de vacances dels membres de l'espadat de la Colla Vella, Manel Urbano, el seu cap de colla, ha decidit optar per la prudència. Els rosats s'han apuntat el pilar de set amb folre per arrodonir la millor actuació de la colla a la festa major de la Bisbal del Penedès. En canvi, els Castellers de Vilafranca no han aixecat el peu de l'accelerador. Han alçat el major dels espadats, el de vuit amb folre i manilles, i han tornat a demostrar que el poden provar a cada plaça si el gruix de camises els acompanya. Tot i remoure lleugerament en la descarregada, el pilar ha arribat a bon port per tercer cop en el que va d'any. La Colla Joves Xiquets de Valls s'ha acomiadat de la plaça amb vano al pilar de cinc i la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès, que ha estrenat el seu primer tres de sis en la prèvia de l'actuació, han posat el punt i final a l'actuació alçant un pilar de quatre.

Castellers de Vilafranca: 3d9f, 2d9fm, 4d9f, P8fm

Colla Joves Xiquets de Valls: i 4d9f, 4d9f, 5d8, 3d9f, P7f

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 2d9fm, 4d9f, P4, P5, P4

Colla Castellers de la Bisbal del Penedès: 3d6, P4

stats