Ara Castells 15/08/2016

Tornen els millors castells a la Bisbal del Penedès

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls exhibeixen algunes de les millors construccions que s'han vist aquesta temporada

Efren Garcia
4 min
Els Castellers de Vilafranca completen el 3d9fa i estrenen el seu primer 3d8xs

La Bisbal del PenedèsEl carrer del Doctor Robert, a la Bisbal del Penedès, és un dels indrets habituals del calendari de diades tradicionals de l'estiu. Si bé l'actuació sempre ha mantingut el seu esperit i un nivell més que lloable, enguany ha recuperat la màgia de les millors èpoques gràcies a un interessant frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La Colla Joves no ha fallat i fins i tot la colla local ha celebrat el seu màxim èxit.

Un any després de la seva estrena en societat, la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès ha aprofitat la diada de la seva festa major per obtenir els galons dels set pisos. La formació local ha descarregat el tres de set al primer intent, si bé el castell ha hagut de treballar a tots els nivells. Després d'una merescuda celebració, la colla local ha cedit el seu espai a plaça a les tres formacions convidades, protagonistes principals de la jornada. Els bous renuncien a prendre part a la diada del 15 d'agost perquè consideren que no tenen encara prou nivell.

Els Castellers de Vilafranca han corroborat el seu lideratge iniciant la seva actuació marcant el ritme. Han fet el primer castell de gamma extra de la jornada, un tres de nou amb folre i agulla que no s'havia provat mai al carrer del Doctor Robert. La construcció s'ha alçat tremoladissa i s'ha anat tancant perillosament per la part alta. L'espadat s'ha fet esperar però, un cop més, ha estat la clau del castell; un cop alliberat el pilar, s'han acabat els dubtes. Quan ja muntaven el peu del dos de nou amb folre i manilles, els verds han sorprès fent un canvi d'estructura. Han optat pel tres de vuit aixecat per sota, un dels gammes extra més peculiars i menys intentats del ventall casteller. Han dominat l'estructura en l'ascens i, després de fermar sense gaires complicacions el pis de segons, la lluita ha començat a la part alta. Els vilafranquins han defensat el descens per apuntar-se per primer cop en la seva història una estructura que, fins ara, només havia completat la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Han optat pel quatre de nou amb folre per arrodonir la seva actuació, i d'aquesta manera han donat rodatge a l'estructura que volen alçar un pis més a la diada de Sant Fèlix.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha lluitat fins a l'últim moment en el primer frec a frec d'alta intensitat de la temporada. Han posat en marxa la maquinària descarregant amb molta comoditat un tres de nou amb folre que dominen a la perfecció. Han deixat el plat fort per al segon torn. Han atacat el quatre de nou amb folre i pilar després de desmuntar-ne un peu i han demostrat que li tenen les mides ben preses. El castell no s'ha mostrat còmode als pisos mitjos i això ho ha notat força l'espadat central, que ha hagut de defensar-se en l'inici del descens. Tot i les dificultats, els vallencs han tornat a demostrar la seva qualitat i la confiança que tenen amb aquesta estructura. El seu quatre amb el pilar és el primer que es completa a la Bisbal, ja que només els Castellers de Vilafranca l'havien provat sense èxit fa quinze anys. En el tercer torn la Vella ha buscat arrodonir la festa amb el cinc de nou amb folre, però ha acabat cedint quan ja havia sortit la canalla. El seu cinc també ha estat el primer que es veu coronar en aquest indret.

Després de descarregar el tres de nou amb folre a la diada castellera de Cal Figarot a Vilafranca del Penedès, la Colla Joves Xiquets de Valls ha decidit iniciar la seva actuació amb aquesta construcció. Si bé ha tremolat als pisos superiors durant el descens, el castell de nou pisos els ha donat forces per encarar la resta de l'actuació apostant fort. Amb molts dubtes, els vallencs han desmuntat dos peus del quatre de nou amb folre i això els ha fet alçar la construcció a la tercera amb unes mides delicades. Els vallencs han tirat de veterania per dominar una construcció que ha patit molt per la part alta i que ha arribat a salvar moments complicats. Han optat pel cinc de vuit per arrodonir la seva actuació amb la tripleta màgica, la tercera actuació de l'any en la qual descarreguen dues construccions de nou pisos. El cinc de vuit ha mostrat bona planta a quinze dies de Sant Fèlix.

Amb tota la pólvora cremada, l'actuació ha vist el pilar de set amb folre dels Castellers de Vilafranca. La Colla Vella ha descartat els grans espadats i ha optat per completar dos pilars de cinc simultanis; la Joves ha descarregat el vano de cinc. La Colla Castellera de la Bisbal del Penedès s'ha apuntat a la ronda de pilars, en la qual ha descarregat el pilar de cinc aixecat per sota.

Colla Castellers de la Bisbal del Penedès: 3d7, P5xs

Colla Joves Xiquets de Valls: 3d9f, 4d9f, 5d8, P4, P5, P4

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 4d9fp, 5d9f c, P5

Castellers de Vilafranca: 3d9fa, 3d8xs, 4d9f, P7f

stats