Ara Castells 27/10/2019

Les colles de Valls coronen l'inèdit tres de nou sense folre en una històrica diada de Santa Úrsula

La Vella hi posa la cirereta apuntant-se la millor actuació de la història

Efren Garcia
4 min
La Colla Vella rubrica la millor actuació de la història en ajuntar els tres castells sense folre i el pilar de vuit emmanillat

VallsL’actuació castellera de la Fira de Santa Úrsula passarà a la història de les torres humanes gràcies a l’aleta del castell més buscat durant les últimes dècades. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha coronat el tres de nou sense folre en la segona ronda de l’actuació i la Joves, que s’hi havia quedat a tocar amb un intent que ha evidenciat una tècnica inqüestionable, hi ha respost igualant la balança. Els rosats han arrodonit una diada de somni sumant les tres estructures de la gamma superior sense folre –quatre i tres de nou més dos de vuit– i el pilar de vuit amb folre i manilles.

El sorteig ha volgut que la primera colla a alçar les seves construccions a la plaça del Blat fos la Colla Joves Xiquets de Valls. En una diada com la d’avui, l’estratègia jugava un paper molt important i descarregar el dos de vuit sense folre en el primer torn esdevenia vital. El dos s’ha alçat un punt lent però ben controlat i la descarregada ha demostrat el potencial tècnic de la colla de la camisa vermella. La magistral defensa als pisos mitjans ha sigut clau perquè la plaça oferís la primera ovació. La Colla Vella ha esvaït la incertesa de les últimes hores iniciant la seva exhibició amb el quatre de nou sense folre. La resposta ha sigut igual de contundent. Amb canvis obligats, després de desmuntar-ne dos peus, el quatre ha mantingut la concentració en tot moment i ha tornat a mostrar un descens contingut tot i l’enorme dificultat de l’estructura.

Conscient que arribava el moment més important de la jornada, el cap de colla de la Joves Xiquets de Valls, Francesc Ramon, ha esperonat el seu grup abans de lligar la pinya del tres de nou sense folre. Han desmuntat un primer peu buscant les mides perfectes. Han fet sonar les gralles però el castell s’ha alçat amb dubtes. El menut acotxador ha intentat remuntar sense èxit el pis de quarts i han decidit desmuntar l'estructura per no allargar-ne l’execució. Després d’un llarg debat, han decidit canviar d’estructura i han salvat la segona ronda apuntant-se el quatre de nou amb folre. Gairebé una hora després de la seva primera aleta, la Vella ha començat a prendre les mides del tres. N’han desmuntat un primer peu buscant compensar les alçades de l'estructura. A la segona han fet sonar les gralles amb convicció. El tres s'ha alçat robust, però amb l'ascens dels més menuts ha començat a remoure's. Quan els dosos s'han col·locat el tres estava tocat de mort, però la canalla ha tirat endavant amb un valor inusual. El castell ha aguantat dret fins al moment de l'aleta, però l'ovació no s'ha fet esperar. Mentre alguns castellers n'acompanyaven d'altres dins l'Ajuntament per rebre atenció sanitària, els aficionats ja entonaven els lemes habituals.

Al càntic de "La culpa és de la Vella" l'ha seguit un "ai ai ai ai, salsa y no llores" que ha aixecat les crítiques de la Colla Joves Xiquets de Valls i d'una part important del públic. L'han canviat per un neutre "i Vella!" abans que la plaça recuperés el silenci necessari per continuar l'actuació.

La Colla Joves s'apunta el tres sense folre en una diada de Santa Úrsula que passarà a la història

La Colla Joves no ha renunciat a igualar la diada. Han tornat a bastir el tres de nou amb folre i han mostrat una execució espectacular. Han fet pujar molt tard l’enxaneta, donant temps a l’acotxador a remuntar fins a la part més alta, però quan tocava definir s’han evidenciat els dubtes entre els més menuts. Conscient dels temps de l’enxaneta, i davant les dificultats de l’acotxador, l’enxaneta ha fet intenció de desmuntar però l’estructura aguantava com una roca i ho han tornat a provar. Els nervis han desgastat molt la part superior de l’estructura i al final ha acabat defallint. No han abaixat els braços i han sorprès tothom tornant-lo a provar. Aparentment, a la tercera els nervis han desaparegut i s'han pogut centrar en completar la feina. La convicció els ha marcat el camí i aquest cop sí que s’ha fet justícia. Els càntics no s’han fet esperar: "No estaba muerto, estava de parranda.

La Colla Vella ha fet realitat un somni que semblava impossible completant en tercera ronda el dos de vuit sense folre. L’estructura ha tornat a ser dòcil a les mans dels rosats, que han intentat mantenir la concentració però no han pogut amagar les cares d’incredulitat durant el descens. Els vallencs rubricaven el tercer castell de gamma superior sense folre en una mateixa actuació.

Tota gran actuació s’ha d’arrodonir amb un gran espadat, i aquest cop la Colla Vella dels Xiquets de Valls no ha fallat. Malgrat les baixes que arrosseguen, s’han atrevit amb l’espadat de vuit amb folre i manilles. Després de coronar el pilar, han pogut aturar una sotragada important i han donat la resta en un descens que ha mostrat les primeres llàgrimes de la tarda. La Colla Joves, que primer havia muntat el peu del pilar de vuit, ha acabat conformant-se amb el de set pisos.

Una exhibició especialment reivindicativa

L’exhibició ha anat precedida d’actes reivindicatius de les colles i del públic. La Joves Xiquets de Valls ha entrat a plaça portant tres pancartes on es podien llegir consignes antifeixistes, en favor de la llibertat i reclamant la dimissió del conseller Buch. Les dues formacions han alçat pilars de cinc mostrant dos cartells amb el missatge “Freedom, democracy”. Tot seguit, mentre els grallers entonaven Els segadors, una gran estelada s’ha desplegat al mig de la plaça i, un cop finalitzat, el públic ha reclamat també la dimissió del conseller d’Interior.

Aprofitant alguna de les aturades de la diada, una part del públic ha insistit a reclamar la dimissió de Miquel Buch, que s'ha convertit en l'objectiu central dels aficionats.

stats