Ara Castells 20/05/2018

Vilafranca també gaudeix del quatre de nou amb folre

La diada de Fires ha sigut tota una mostra d'agilitat i s'ha resolt en només una hora de durada

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de Vilafranca s'apunten el seu primer 4d9f en la diada de Fires de Maig

Sense rondes establertes des que es va imposar el format a l'antiga, l'any 2014, i amb una agilitat espectacular, la diada de les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès s'ha resolt amb cinc estrenes en només seixanta minuts. Tot i que les tres colles han volgut portar construccions noves a la plaça de la Vila, això no ha evitat que l'actuació mantingués un ritme molt atractiu. Si bé la possibilitat de veure castells simultàniament era un dels principals atractius, les coincidències han sigut mínimes.

La Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha sigut la primera a actuar. Han començat la seva exhibició provant el seu primer dos de sis de la temporada. El castell s'ha alçat amb correcció però s'ha allargat més del compte a causa dels problemes evidenciats per la canalla més menuda per arribar al capdamunt. Després de coronar, l'estructura s'ha estirat de mides a terços i ha acabat cedint. Els Xicots de Vilafranca han optat també pel dos, però en el seu cas pel de set pisos. La torre de camisa vermella ha sigut la primera de la temporada però no ho ha semblat i ha mostrat una gran seguretat i unes mides que fan pensar que aviat la podran col·locar dalt d'un folre. El primer castell de nou pisos ha arribat amb els Castellers de Vilafranca, que han optat per treure's l'espineta del tres, que va fer llenya la setmana passada a Barcelona, per poder encarar els nous reptes amb el cap ben fresc. El tres s'ha alçat còmode, sense grans moviments i això els ha donat energies per buscar el seu primer quatre folrat del curs.

Després d'una ronda de ritme fulminant, les colles s'han pres un petit respir per tornar a encarar les seves construccions. En aquest segon torn han sigut els Xicots els primers a fer sonar les gralles i ho han fet per apuntar-se el primer castell de vuit pisos de l'any. El seu quatre de vuit s'ha arribat a coronar sense complicacions però ha començat a tremolar i perdre mides durant el descens, cosa que ha obligat els membres del tronc a un esforç extra. Mentre baixava el pis de quints, la Jove ha posat en marxa el seu quatre de sis amb agulla, un castell recuperat enguany després que no el poguessin provar durant la temporada passada. Els Castellers de Vilafranca han optat per no coincidir amb la resta de les colles en l'estrena del seu primer quatre de nou amb folre de l'any. El castell s'ha construït amb agilitat però amb nervis a la part alta. Han hagut de treballar en el moment culminant i durant l'inici del descens per evitar que el tremolí constant anés a més.

Respectant la tradicional divisió de rondes d'una actuació convencional, les colles han fet una segona pausa abans de tornar a l'activitat. La Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha tornat a agafa la capdavantera per apuntar-se una tercera construcció de la gamma alta de sis, el tres amb agulla, i resoldre així la seva millor actuació de la temporada. Després de desmuntar-ne un peu, els Xicots de Vilafranca han atacat el quatre de set amb agulla de forma simultània al cinc de vuit dels verds. Uns i altres han completat les seves construccions sense problemes. Ha destacat el cinc dels Castellers de Vilafranca, el primer des del mes de juny del 2016.

En poc més de quaranta minuts s'ha donat pas a la ronda de pilars, que ha vist com la Colla Jove passava per davant dels Castellers de Vilafranca tot i que aquests optaven a l'espadat de sis pisos. Els de la camisa blava han completat quatre pilars de quatre simultanis i tot seguit han sonat les gralles del pilar de sis. Tot i un lleuger tremolí, els de Cal Figarot l'han pogut resoldre sense ensurts. Els Xicots sí que han esperat el seu torn per alçar els seus pilars, un de cinc central flanquejat per dos pilars de quatre a cada costat.

Castellers de Vilafranca: 2 P5, 3d9f, 4d9f, 5d8, P6

Xicots de Vilafranca: 2 P4, 2d7, 4d8, 4d7a, P5 + 4 P4

Colla Jove Xiquets de Vilafranca: P4, 2d6 c, 4d6a, 3d6a, 4 P4

stats