“PA CIÈNCIA”, LA NOSTRA

Anguiles drogades i festivals

i
DANIEL ARBÓS MÀRIUS BELLES BIÒLEG I FÍSIC
2 min

En general, ningú no vol que li organitzin un festival de música al costat de casa. D’acord, permet escoltar grups de música de primer nivell sense pagar entrada, però les molèsties no solen compensar els avantatges: aglomeracions de gent, soroll fins a altes hores de la matinada, deixalles per tot arreu i imatges de joves en un estat deplorable.

Molt més greus, però, són els perjudicis d’aquesta mena d’esdeveniments per a les anguiles. Ho va comprovar un grup d’investigadors de la Universitat de Bangor i la de Gal·les durant el festival de Glastonbury, que té lloc a prop del riu Whitelake, a Anglaterra.

Els científics van prendre mostres de l’aigua abans i després que se celebrés el festival i les van analitzar per determinar-ne la concentració de drogues. Uns dies després, riu avall, els nivells de substàncies com la cocaïna o l’MDMA havien augmentat molt significativament. Pel que sembla, no van ser pocs els assistents que van evitar els lavabos portàtils i van preferir orinar al riu.

Segons les conclusions de l’estudi, que s’ha publicat a la revista Environmental Research, la concentració tan elevada de drogues que es va detectar al riu és perjudicial per a la fauna, i molt especialment per a les poblacions locals d’anguila europea (Anguilla anguilla ). Les substàncies estupefaents alteren el funcionament del sistema endocrí i la maduració sexual d’aquests peixos. I estem parlant d’una espècie amenaçada i en perill d’extinció, que l’últim que necessita per refer-se i construir-se un futur és una sobredosi de drogues.

Així que, si sou dels que assistiu als festivals de música, us recomanem que no us drogueu, que no és bo per a la salut, però si no ho podeu evitar, tingueu la bondat d’orinar en els espais habilitats, que les pobres anguiles no tenen cap culpa dels vostres hàbits poc saludables.

stats