Espai

Aquesta és la roba que portaran els astronautes quan tornin a la Lluna

La NASA presenta el vestit que es farà servir per a la missió Artemis III, que preveu arribar al satèl·lit l’any 2025

Kenneth Chang, The New York
2 min
Així és el vestit que faran servir els astronautes en el seu retorn a la Lluna

A l’espai la màxima expressió de la moda són els vestits lunars, i els oficials de la NASA s’han desfet en elogis a l’hora de mostrar el que els astronautes duran posat quan caminin per la Lluna d’aquí dos anys. L’última tendència en vestits lunars –negre amb detalls en taronja i blau– ha sortit d’Axiom Space, una companyia de Houston.

Durant la presentació que ha tingut lloc aquest dimecres un enginyer de la companyia ha demostrat com és de fàcil moure’s i fins i tot saltar en un dels nous vestits. El casc, una bombolla grossa, no només aporta màxima visibilitat sinó també il·luminació, dos aspectes importants per als astronautes, que hauran d’entrar en cràters ubicats en una zona d’ombra a prop del pol sud de la Lluna. També té un espai per instal·lar-hi una càmera d’alta definició.

Els astronautes entraran en els vestits a través d’una obertura situada en la part posterior. “Primer introdueixes els peus, després els braços, i finalment llisques cap a l’interior”, explica Russell Ralston, responsable d’activitat extravehicular d’Axiom Space. “Aleshores tanquem l’obertura posterior”.

Detall del casc dels astronautes, pensat per facilitar la visibilitat i la il·luminació.

Els definitius seran blancs

També en la part posterior hi ha una mena de motxilla on s’ubica el sistema de seguretat. “És com una mena de barreja entre un tanc submarí i un aparell d’aire condicionat”, diu Ralston. La principal diferència entre el prototip que s’ha fet públic aquest dimecres i el que es farà servir a la Lluna és que els definitius no seran negres sinó blancs. "Per motius tèrmics", apunta l’enginyer.

Al fer l’encàrrec a una companyia privada, la NASA confia un cop més en empreses comercials espacials per proveir-se de components crucials d’una forma més ràpida i més econòmica que si els tirés endavant ella mateixa. És el mateix esquema que l'agència nord-americana va fer servir a l’hora de confiar en SpaceX, la companyia d’Elon Musk, per fer arribar els astronautes a l’Estació Espacial Internacional, o per a la missió en la superfície lunar per a la qual estan dissenyats els vestits d’Axiom.

El vestit és negre, amb tocs en taronja i blau.

Aterratge el 2025

Els vestits lunars es faran servir per a programa Artemis, que té previst enviar de nou astronautes a la Lluna en un context en què la NASA s’enfronta a la competència del sector espacial xinès, cada cop més poderós. Els vestits d’Axiom s’utilitzaran durant la missió Artemis III, el primer aterratge lunar de la qual està previst el 2025.

Axiom està liderat per Michael Suffredoni, que abans havia estat el responsable del programa de la NASA per a l’Estació Espacial Internacional. Fins ara la companyia s’ha centrat sobretot a orbitar la Terra, enviar astronautes a l’Estació Internacional i construir un mòdul privat que s’afegirà a l'estació.

stats