Descobreix si t'estan robant el wifi i aprèn a blindar-lo

El 13,9% dels ciutadans deixen la seva xarxa sense fil desprotegida o desconeixen si ho està

Anna Mascaró
3 min
Una jove connectada a internet via wifi / EFE

BarcelonaLa teva connexió va més lenta o s'interromp de sobte i sense motiu? Trigues una eternitat a descarregar arxius d'internet? Se't fa impossible seguir un programa en 'streaming'? Pot ser que algú t'estigui robant el wifi. Segons l'estudi sobre la ciberseguretat i confiança a les llars espanyoles, fet per l'Observatori Nacional de les Telecomunicacions i la SI i el ministeri d'Indústria, el 13,9% dels usuaris de l'Estat deixen la seva xarxa sense fil desprotegida o desconeixen si està protegida o no, i el 27,7% ignoren amb quin sistema està assegurada.

Quins riscos hi ha que algú altre utilitzi el teu wifi?

A més d'haver de compartir la connexió d'internet amb algú que no paga, deixar que algú altre entri a la teva xarxa wifi comporta riscos. El primer i més evident, segons l'Institut Nacional de Ciberseguretat, és la reducció de l'ample de banda, que pot fins i tot impedir una connexió fluïda a la xarxa. En casos més greus, la persona que entri a la teva xarxa pot robar la informació que transmetis per internet, o fins i tot pot accedir als altres dispositius connectats. El pitjor que pot passar, però, és que et vegis involucrat en accions il·lícites. "Quan contractem una connexió a internet amb un proveïdor de serveis, queda associada a nosaltres mitjançant la direcció IP, que ens identifica a internet", alerta l'Oficina de Seguretat Ciutadana en un comunicat: "Qualsevol acció realitzada des d'aquesta direcció porta a la persona que contracta el servei".

Com pots saber si algú t'està robant connexió?

Si tens un domini mitjà d'informàtica:

Hi ha diverses maneres de saber si t'estan robant el wifi. En primer lloc, comprova quins dispositius es connecten a la teva xarxa a través de la pàgina d'administració del teu router, buscant l'historial d'usuaris DHCP. Per poder entrar-hi, has de saber la IP del teu 'router' i una contrasenya que et dóna el teu fabricant i que trobaràs als documents de l'aparell. Si no recordes la IP de cap manera, també pots trobar-la pel teu compte. A Windows, obre una finestra de comandaments, escriu-hi 'ipconfig' i clica 'enter': et sortirà la direcció IP del 'router', amb el nom 'porta d'enllaç predeterminada'. Introduint la direcció al teu navegador podràs accedir a la web de l'administrador -però encara et faltarà la contrasenya.

Si busques una solució més fàcil:

Descarrega un programa o aplicació que faci aquesta feina per tu. És possible que el fabricant del teu 'router' en tingui una de pròpia. Alguns exemples:

  • Netgear. Per a ordinador i mòbil
  • Linksys. Per a mòbil
  • L'Airport Utility d'Apple
  • Wireless Network Watcher, per a Microsoft Windows
  • Microsoft Network Monitor
  • EzNetScan

El problema d'aquestes aplicacions, però, és que la majoria només rastregen els dispositius que es connecten al wifi en temps real, per la qual cosa no pots accedir a l'historial i veure si algú s'ha connectat a la teva xarxa en altres moments.

La manera més rudimentària de saber si algú està utilitzant el teu wifi, però, consisteix a apagar tots els dispositius que tens vinculats a la xarxa. Si la llum del 'router' continua parpellejant, és possible que altres persones l'estiguin fent servir.

Si penses que l'intrús del teu wifi podria ser un 'bot' enlloc d'una persona, comprova-ho mitjançant el servei AntiBotNet de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta.

Com et pots protegir davant els intrusos?

El primer que has de fer és comprovar la configuració de seguretat del teu 'router'. En la majoria de casos això es pot fer des de la pàgina d'administració del 'router'. Les mesures recomanables per protegir el wifi són:

  • Assignar el sistema de seguretat més avançat: WPA2, amb un xifrat AES.
  • Canviar el nom del wifi i la contrasenya per defecte i, si pot ser, amb una frase superior als 15 caràcters. També és recomanable canviar la contrasenya predeterminada que has fet servir per accedir a la pàgina de l'administració.
  • Habilitar la restricció MAC (o direcció física). És l'indicador únic de cada dispositiu. S'han d'introduir els identificadors de tots els dispositius amb els quals volem utilitzar el wifi perquè no es trobin amb un accés restringit.
stats