04/03/2014

El viatge d'un calçot a l'estratosfera

2 min
El globus estratosfèric que transporta el calçot i els equips necessaris per tenir-lo localitzat

Dissabte passat, un grup d'aficionats a la tecnologia va enviar a l'espai el primer calçot estratosfèric del qual hi ha constància. La ceba anava penjada d'un globus sonda com els que fa servir la NASA, dins d'una carmanyola on també hi havia un transmissor de ràdio per seguir la trajectòria en temps real i un telèfon mòbil que va permetre localitzar el punt exacte d'aterratge gràcies al GPS.

El globus es va enlairar des de Perafort (Tarragonès) a les 13.30 h de dissabte passat i va aterrar tres hores més tard a Porreres (Mallorca), precisament un dels pocs llocs de l'illa on també es cullen calçots. En aquest temps, va pujar fins als 25 kilòmetres d'altura, des d'on va baixar fins al punt de destinació, calculat prèviament a partir del temps que va romandre a l'aire.

Segons Fernando Ortuño, un dels artífexs de l'experiència, tant el calçot com el telèfon es van congelar fins a 60 graus sota zero en arribar als 12 kilòmetres d'altura; de fet, el globus es va haver de manipular amb guants de làtex per evitar deixar en la superfície residus de greix que també s'haurien congelat i l'haurien fet rebentar abans d'hora. Igualment, com que per sobre dels tres kilòmetres d'altura no hi ha cobertura de mòbil, el telèfon estava programat per posar-se en repòs en arribar a la cota esmentada.

El tram inicial de l'ascensió del globus des de Perafort va ser gravat en vídeo des d'un 'drone', un petit avió controlat a distància per Joan Lesán.

L'enviament del primer calçot a l'estratosfera va ser una de les activitats educatives que van precedir l'IP OnionFest, la calçotada que reuneix cada any més d'un centenar de professionals de les TIC, membres de la comunitat digital IP–The Interesting People creada per Andreu Veà, autor del llibre 'Cómo creamos Internet', i administrada per Joan Batet, organitzador de la calçotada. A més del calçot estratosfèric, en aquesta sisena edició es van fer també tallers de 'drones', genètica recreativa, les ulleres connectades Google Glass i les ulleres de realitat virtual Oculus Rift, adreçades als 150 participants de la comunitat IP i les seves famílies.

stats