El govern espanyol triplica les peticions d'informació sobre usuaris de Twitter

El primer semestre de l'any Madrid va reclamar dades de 64 membres de la xarxa social

Enric Borràs
2 min
ENCÈS 
 L’assassinat d’Isabel Carrasco va ser comentat visceralment a Twitter.

BarcelonaEl Govern espanyol va enviar a Twitter, des del gener fins al juny, 43 reclamacions d'informació sobre 64 usuaris de la xarxa social. La xifra és tres vegades més alta que la de l'últim semestre del 2013, quan va tramitar 13 peticions de dades sobre 26 usuaris, segons l'últim informe de transparència de Twitter. El primer semestre de l'any passat també havia fet 13 peticions però només sobre 14 usuaris i el 2012 no es van superar les deu reclamacions d'informació al semestre.

L'augment de peticions d'informació no és exclusiu de l'executiu espanyol, Twitter admet a l'informe que les peticions d'informació per part de governs han crescut un 46% respecte l'últim semestre de l'any passat, han passat de 1.410 a 2.058, tal com podeu veure en aquest gràfic:

Amb tot, l'augment de reclamacions d'informació per part del govern espanyol és desproporcionat si es compara amb el dels altres països, perquè han crescut un 330%. A més, Twitter només va respondre i va donar dades d'un 12% de les peticions que es van fer des de Madrid.

Espanya és el sisè estat que va fer més peticions d'informació a Twitter el primer semestre de l'any, per darrere dels Estats Units, l'Aràbia Saudita, el Japó, el Regne Unit i el Brasil, i per davant de països com Alemanya, Itàlia o França. Segons les dades de Twitter l'administració estatal també va reclamar al primer semestre l'eliminació de quatre comptes d'usuaris de Twitter, mentre que des del 2012 mai no havia cursat més d'una reclamació per semestre.

El mes de maig el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va encendre la polèmica dient que s'havia "de netejar les xarxes d'indesitjables" arran d'algunes piulades sobre l'assassinat de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, que fins i tot van causar la detenció dels qui les havien fet. L'endemà Fernández Díaz explicava que treballaria conjuntament amb el ministeri de Justícia per abordar "instruments legals addicionals" per perseguir conductes a internet, una intenció criticada per part de juristes i usuaris.

stats