Ciència

Ni Intel·ligència Artificial ni Espacial: Catalunya es queda sense les noves agències estatals

El govern espanyol tria Sevilla i la Corunya per ubicar les dues instal·lacions

ARA
2 min
La intel·ligència artificial és el motor principal del que avui es coneix com a Quarta Revolució Industrial.

BarcelonaCatalunya no serà ni la seu de l'Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial ni de l'Agència Espacial estatals. El govern espanyol ha descartat les candidatures de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat per acollir aquestes dues agències de nova creació i ha triat la Corunya i Sevilla, respectivament, per ubicar-les. L'Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial, que ha de vetllar pel compliment de la regulació europea en aquesta matèria i que té com a missió principal "minimitzar els riscos" en seguretat, intimitat i salut, s'instal·larà a la ciutat gallega de la Corunya. Pel que fa a la seu de l'Agència Espacial, l'executiu ha decidit que la coordinació de la política estatal en comunicacions, observació de la Terra, navegació, seguretat, lluita contra el canvi climàtic i monitorització de fenòmens com la sequera i els incendis es faci des de la capital andalusa.

Així ho ha anunciat aquest dilluns la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, després del consell de ministres, i ha defensat que el resultat de la deliberació es basa, principalment, en una aposta per "descentralitzar els organismes públics de nova creació". L'objectiu, ha dit, és enfortir la igualtat d'oportunitats i la cohesió territorial. Barcelona competia amb 13 ciutats més per acollir l'Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial, la primera d'Europa, i l'Hospitalet amb 21 candidates per aconseguir l'Agència Espacial.

Segons Rodríguez, la Corunya, que ha rebut el suport de 92 entitats, s'ha triat pel seu "entorn econòmic i empresarial, el seu ecosistema universitari i el seu fort teixit relacionat amb la logística i les comunicacions". A més, s'ha tingut en compte que aquesta ubicació pot generar més impuls a l'Euroregió Galícia - Nord de Portugal, afavorint que hi hagi més i millor cooperació transfronterera i permetent la creació d'un pol d'atracció de talent en aquesta matèria.

Sevilla s'ha triat per a l'Agència Espacial per "la seva llarga tradició aeronàutica, que es remunta a la primera meitat del segle XX". De fet, el govern espanyol considera la capital andalusa com "un referent d'aquesta indústria a Espanya i a Europa" i des del principi era la ciutat més ben posicionada per guanyar la competició. Segons Rodríguez, l'organització espacial podria estar operativa el primer trimestre del 2023 per coordinar la participació d'Espanya en els programes internacionals en aquest àmbit.

stats