LA TRIA 'TECH'

10 curiositats de Twitter que (potser) no sabíeu

i
Albert Cuesta
3 min

Quan un dia poses la tele i t'hi trobes els tertulians del magazín de tarda de TV3 comentant si el preu de les accions de Twitter està o no justificat saps que ha arribat el moment de fer una selecció de curiositats sobre la xarxa social de l'ocellet blau.

1. Quanta gent fa servir Twitter? Al servei hi ha inscrits més de 750 milions de comptes, però la majoria són inactius o ficticis. Cenyint-nos als usuaris reals, 218 milions l'utilitzen almenys una vegada al mes. Cada dia hi entren 100 milions d'usuaris diferents. Tres de cada quatre usuaris piulen des de dispositius mòbils. El 78% dels usuaris de Twitter som de fora dels EUA. Són dades de la memòria que l'empresa ha hagut de presentar per poder començar a cotitzar a la borsa.

2. Per què els tuits estan limitats a 140 caràcters? El disseny de Twitter contempla l'ús des de telèfons mòbils mitjançant missatges de text, que estan limitats a 160 espais. Els 20 que queden es reserven per al nom de l'usuari que piula.

3. Qui són els tuitaires més populars? Fins a aquesta setmana, l'usuari de Twitter amb més seguidors era Justin Bieber (@justinbieber), però acaba de ser superat per Katy Perry (@KatyPerry). Cadascun d'ells és seguit per gairebé 48 milions d'usuaris. Els segueix Lady Gaga (@LadyGaga), amb més de 40 milions. Tota una dosi de realitat per als qui diuen que Twitter és menys frívol que Facebook. Irònicament, el quart classificat en nombre de seguidors és Barack Obama, el màxim responsable de seguir-nos a la resta del món, connectat mitjançant l'espionatge de la NSA. Més modestament, a mi em trobareu a @albertcuesta.

4. Quan es van inventar els 'hashtags'? L'ús de paraules clau precedides del símbol del coixinet (#) per agrupar tuits relacionats va ser proposat per un usuari, Chris Messina, en aquest tuit del 23 d'agost de 2007. El sistema ja es feia servir als xats IRC, però s'ha popularitzat fins al punt que Facebook també l'ha adoptat.

5. Quants tuits s'han publicat fins ara? Uns 300.000 milions. L'empresa els té arxivats als seus servidors i periòdicament en proporciona una còpia a la Biblioteca del Congrés dels EUA. Cada dia es publiquen una mitjana de 500 milions de tuits, que són uns 5.700 per segon.

6. On és el negoci de Twitter? El 15% dels ingressos procedeixen del lloguer de l'arxiu esmentat a empreses que l'analitzen per fer investigació de mercat. La resta procedeix de la publicitat, mitjançant tres productes: tuits promocionats, comptes promocionats i tendències promocionades; respectivament, els missatges, perfils i paraules o frases que apareixen destacats perquè un anunciant ha pagat per donar-los visibilitat preferent.

7. Quants diners guanya Twitter? Fins ara, cap ni un. L'any passat va perdre 74 milions de dòlars. En el mateix període, el seu competidor Facebook, creat dos anys abans, va guanyar 1.000 milions.

8. Què deia el primer tuit de la història? Es va publicar el 21 de març de 2006 al perfil de Jack Dorsey (@jack), un dels fundadors, i deia "just setting up my twttr". En realitat era un tuit automàtic de prova, el número 20 des de l'inici del sistema, que al cap d'un minut va sortir també al perfil de Biz Stone (@biz). El primer tuit escrit manualment, també de Dorsey, va ser el número 29 i deia "inviting coworkers".

9. Quins han estat els rècords de tràfic a Twitter? Hi ha dos indicadors de participació que es disparen durant alguns esdeveniments. Fins ara, el màxim nombre de tuits per segon (TPS) es va registrar el 3 d'agost d'aquest any, durant l'emissió al Japó de la pel·lícula d'animació 'Tenkū no Shiro Rapyuta': 143.199 TPS, 25 vegades més que la mitjana del sistema. El rècord vigent de tuits per minut (TPM) el va generar l'actuació de Miley Cyrus i Robin Thicke als Video Music Awards del 25 d'agost passat, amb 306.100 TPM: el triple que l'any abans i un 30% més que el rècord anterior, registrat durant la Super Bowl del mes de febrer.

10. Es pot fer servir Twitter en català? Els tuits es poden escriure en qualsevol idioma, inclòs el nostre. La web de Twitter per a ordinadors també està traduïda al català per voluntaris, després d'una llarga campanya reclamant a l'empresa la possibilitat de fer-ho. En canvi, no estan traduïdes la web per a mòbils ni les aplicacions oficials per a Android, iOS i Windows Phone. Només els usuaris de BlackBerry disposen al seu telèfon d'una interfície en català.

stats