Vídeo en directe, 'apps' de missatgeria i realitat virtual: aquests són els plans de Facebook per a la pròxima dècada

Mark Zuckerberg aposta per competir contra Periscope amb Facebook Live i per convertir Facebook Messenger en una plataforma per a les notícies o el comerç

Auri Garcia Morera
4 min
El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, presentant els plans de l'empresa. / FACEBOOK

BarcelonaEl fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, ha presentat aquest dimarts els plans de la seva empresa per als pròxims 10 anys en la conferència anual de desenvolupadors F8. Vídeo en directe, 'apps' de missatgeria, realitat virtual, intel·ligència artificial, connectivitat... Aquestes són les prioritats de Facebook per a la pròxima dècada.

Vídeo en directe

Competirà contra Periscope amb Facebook Live

"Som al començament d'una era daurada del vídeo online", ha assegurat Mark Zuckerberg a l'inici de la seva xerrada. Es referia al vídeo en directe, que segons les estadístiques genera més interès que el convencional. "A la gent li encanta el directe perquè és sense filtres", argumenta Zuckerberg. "Et treu la pressió de fer la foto o el vídeo perfecte", afegeix.

Facebook vol competir contra Periscope amb Facebook Live, que es va començar a provar fa uns mesos amb famosos i ja s'està obrint a tots els usuaris. Per donar-lo a conèixer, el convertirà en una de les pestanyes principals de les seves aplicacions mòbils. A més, facilitarà la interconnexió amb el seu sistema per emetre fàcilment des d'un dron o fins i tot des del sistema d'emissió d'un canal de televisió.

Zuckerberg ensenya com funciona l'emissió de vídeo en directe des d'un dron. / FACEBOOK

'Apps' de missatgeria

Facebook Messenger serà una plataforma per a les notícies o el comerç

Les altres grans protagonistes de la xerrada de Zuckerberg han estat les 'apps' de missatgeria Facebook Messenger i Whatsapp, que segons el fundador de Facebook processen 60.000 milions de missatges al dia. L'empresa aposta per convertir Facebook Messenger en una plataforma per a les notícies o el comerç, permetent que les empreses desenvolupin robots amb els quals es pugui xatejar igual que amb una persona.

"Mai he conegut ningú a qui li agradi trucar per telèfon a una empresa, i ningú vol haver d'instal·lar una nova 'app' per cada servei o empresa amb el qual vulgui interactuar", defensa Mark Zuckerberg. La nova plataforma permet xatejar amb el robot d'un mitjà de comunicació com la CNN per rebre notícies, o amb botigues 'online' per comprar un producte. "No has d'instal·lar una nova 'app' i tornar a donar la targeta de crèdit, només has d'enviar un missatge", destaca Zuckerberg.

Facebook Messenger ja permet xatejar amb la CNN per rebre notícies o amb Spring per comprar unes sabates. / FACEBOOK

Realitat virtual

Les ulleres de realitat virtual seran com unes ulleres normals

Zuckerberg, que ja va mostrar el seu entusiasme per la realitat virtual al febrer al MWC de Barcelona, està convençut que "en els pròxims 10 anys els dispositius seran cada vegada més petits i acabarem tenint ulleres que seran com les ulleres normals i que podran fer realitat virtual i realitat augmentada".

A la conferència de desenvolupadors F8, el fundador de Facebook ha pronosticat que la combinació de realitat virtual i realitat augmentada -la projecció d'objectes virtuals al món real- suposarà tota una revolució: "Quan arribem a aquest món, moltes coses que avui concebem com objectes físics seran aplicacions que costaran un dòlar a una 'app store' de realitat augmentada".

Zuckerberg creu que, d'aquí a 10 anys, unes ulleres de realitat virtual seran com unes ulleres normals. / FACEBOOK

Intel·ligència artificial

Facebook segueix els passos de Google i comparteix la seva tecnologia

Facebook vol utilitzar la intel·ligència artificial per oferir serveis més intuïtius i està desenvolupant sistemes que seran millors que els humans en la percepció visual o auditiva. "Ja està passant en alguns àmbits", assegura Zuckerberg posant com a exemple la seva tecnologia de reconeixement d'imatges. Fa pocs dies, Facebook va anunciar una nova funció per oferir descripcions de les fotografies a les persones cegues.

L'empresa ha decidit seguir els passos de Google i compartir amb tothom la seva tecnologia d'intel·ligència artificial. "S'utilitza la mateixa tecnologia per a problemes totalment diferents", diu el fundador de Facebook, que cita les seves aplicacions en l'àmbit científic i subratlla que aquesta tecnologia pot ajudar a salvar vides. "Tots junts podrem avançar més ràpid", conclou.

Facebook compartirà amb tothom el seu maquinari i programari d'intel·ligència artificial. / FACEBOOK

Connectivitat

Un dron gegant per oferir connexió des del cel

Zuckerberg continua preocupat pel fet que la meitat de la població mundial, més de 4.000 milions de persones, no té connexió a internet. Tot i el rebuig de països com l'Índia, segueix apostant pel servei Free Basics, que ofereix connexió gratuïta a un catàleg limitat de serveis, com el mateix Facebook, perquè els usuaris de països en vies de desenvolupament vegin què els pot oferir la xarxa.

A banda, Facebook també vol desplegar la seva pròpia infraestructura per millorar la connectivitat, amb sistemes terrestres i per satèl·lit, i amb un dron gegant que oferirà connexió des del cel. L'aparell és més ample que un Boeing 373, pesa tan poc com un cotxe, funciona amb energia solar, i pot volar de manera ininterrompuda durant diversos mesos.

Aquila, el dron gegant de Facebook, és més ample que un Boeing 737. / FACEBOOK
stats