CULTURA

Lluèrnia il·luminarà La falda del Montsacopa

La setena edició del festival del foc i de la llum se celebrarà aquest dissabte a Olot

Lluèrnia, el festival del foc i de la llum d’Olot, arribarà aquest dissabte a la setena edició amb 50 instal·lacions repartides per un itinerari que es concentrarà en el barri vell i les grederes que envolten el volcà Montsacopa. De la posta del sol fins a la mitjanit, el públic assistent podrà contemplar les diferents instal·lacions, que es divideixen en quatre sectors: concurs obert, escoles i instituts, encàrrecs de direcció artística i entitats de la ciutat.

El dramatisme de les migracions

L’Hort de la Llum, a càrrec de Quim Domene, retorna al seu espai habitual, davant de l’Arxiu Comarcal, i amb el títol Away from home vol fer una reflexió sobre el dramatisme de les migracions i la hipocresia d’Europa. No és l’única instal·lació sobre aquest tema. Murs, de Martí Albesa i Sara Montesinos, construirà una rèplica de la tanca de Melilla que partirà el Firal en dos. Calidos, que l’any passat va instal·lar una peça de llum i música a la plaça Major, ocuparà enguany la plaça de braus amb la instal·lació 4891. Just al costat, Jordi Hidalgo ofereix amb La lídia un testimoni antitaurí.

La casa desitjada

Els multipremiats SP25 Arquitectura i Atelier4. intervindran amb un infern, Hell, sweet hell, al pati de l’Hospici. Una instal·lació que any rere any convoca milers d’artistes i visitants és la que presenten totes les escoles d’infantil i primària d’Olot i rodalies. Inspirada en els versos del poema La casa que vull, de Joan Salvat-Papasseit, reproduirà un poble sencer en un camp just al començar l’avinguda del Morrot, amb el títol Que es guati ciutat.

Per primera vegada, els instituts olotins hi participen amb la instal·lació conjunta Las Vegas Blv, una espectacular reflexió sobre la crisi del comerç i les ciutats. Altres instal·lacions destacades són 30 al cub, de l’AOAPIX, a la plaça Campdenmàs; Haro dels diables, del Pim pam pum, foc!, al seu cau, i Cumuluminonimbus, una aèria i sorprenent instal·lació de l’EASD als Claustres del Carme. L’espectacle final l’oferiran Jordi NN, un escultor de la fusta valencià que actuarà per primera vegada a la península Ibèrica, amb les Oberdades i la música de Joan Bramon. Jordi NN ha dissenyat una peça tridimensional de nom Volcà que s’instal·larà i cremarà al bell mig de la plaça Major a partir de les 11 de la nit de dissabte. Sota la música de l’olotí Joan Bramon, les Oberdades del col·lectiu Refugis, cabanes i altres construccions efímeres aportaran la seva càrrega de llenya per iniciar la crema.

La programació completa del festival, que de fet es va iniciar dimarts amb les activitats prèvies de La Fumarola, es pot consultar a la web www.lluernia.cat.

El + vist

El + comentat