Exposicions
Comarques Gironines 09/09/2021

Bayo reflexiona sobre la pràctica artística en una mostra sobre la natura

ARA
1 min
Un dels setze dibuixos botànics de l’exposició. Un espiell permet veure més enllà del quadre.

GironaL’artista Manel Bayo (Salt, 1966) protagonitza, amb la seva mostra Contra natura, el primer dels dos projectes seleccionats de la dissetena edició del cicle Exposicions viatgeres, que organitza la Diputació de Girona. La mostra, que es pot veure fins al 9 d’octubre a la Casa de Cultura de Girona, és una reflexió sobre les maneres d’entendre la pràctica artística. La proposta inclou quatre sèries de dibuixos i pintures que comparteixen l’ambient botànic, la passió pel dibuix naturalista i una certa ambigüitat formal d’arrel conceptual.

Dues visions

Segons Bayo, hi ha dues maneres d’entendre la pràctica artística. “La primera i més estesa té una finalitat estètica o comunicativa i la voluntat de generar idees i emocions, o bé compartir una visió particular del món”. La segona, segons l’artista saltenc, és molt més perversa i recargolada. Les peces que es creen sota aquesta visió són difícils de destriar de les més convencionals del primer grup, per una senzilla raó: a l’art d’aquest segon grup li encanta disfressar-se d’anodina expressió artística del primer grup.

Bayo planteja la seva exposició en forma de joc, mostrant al visitant un artefacte amb unes regles que pot decidir seguir o trencar per arribar a descobrir. La proposta de Bayo, però, va més enllà: vol mostrar al visitant el sentit de la vida i els seus límits.

En aquesta mostra, l’artista se serveix de la natura, i més concretament de les flors, per fer-nos dubtar de si allò que mirem és una representació fidedigna de la realitat o una porta a una interpretació de la nostra realitat.

stats