Comarques Gironines 28/04/2021

Els trastorns mentals en persones amb discapacitat intel·lectual, infradiagnosticats

La Fundació Granés organitza una jornada per ajudar a detectar i tractar la malaltia mental en aquest col·lectiu

2 min
La prevalença de transtorns psiquiàtrics augmenta com més greu és la discapacitat intel·lectual.

GironaDurant anys, la possibilitat que les persones amb discapacitat intel·lectual (DI) presentin un trastorn psiquiàtric ha estat menystinguda tant per professionals com per gestors sanitaris, per considerar-lo menys debilitant que la mateixa discapacitat intel·lectual, o per creure que és una conseqüència d'aquesta. Així, en moltes persones amb discapacitat intel·lectual que presenten algun trastorn psiquiàtric, aquest no se'ls ha diagnosticat i, per tant, no han rebut el tractament corresponent, que els hauria pogut millorar molt la qualitat de vida, segons explica Laura Masferrer, directora general de la Fundació Granés.

Aquesta entitat ha organitza el 14 de maig una jornada, que se celebrarà online, per conscienciar els professionals que tenen cura de persones amb discapacitat intel·lectual de la necessitat de tenir en compte el que s'anomena diagnòstic dual (la coexistència dels trastorns intel·lectual i el mental) i garantir així a aquestes persones el dret de rebre el tractament adequat. "La declaració de l'ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat ens obliga a millorar les nostres habilitats per detectar i diagnosticar els possibles trastorns mentals, perquè la presència de la malaltia mental redueix encara més la capacitat de la persona per funcionar de manera independent a la comunitat", explica Masferrer.

Encara que actualment hi ha pocs estudis rigorosos que facin comparacions directes d'incidència i prevalença de malaltia mental entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual, les dades epidemiològiques apunten que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida, segons indiquen Ramon Novell, cap del Servei Especialitzat en Salut Mental per a Persones amb discapacitat de l'IAS de Santa Caterina, a Salt, i Aída Palacín, psiquiatra que treballa en l'equip de Novell. Aquests professionals creuen que fins al 41% de les persones amb discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics. El percentatge és del 28% si s'exclouen problemes de conducta, i del 22,4% si s'exclouen problemes de conducta i trastorn de l'espectre autista. La prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta com més greu és el nivell de discapacitat intel·lectual.

La Fundació Granés ha comptat amb la complicitat de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental per organitzar la jornada, a la qual ja hi ha més de 200 persones inscrites entre cuidadors i professionals dels serveis socials i sanitaris, cosa que que segons Masferrer demostra "l'interès" que hi ha per rebre els coneixements i la formació necessària sobre el diagnòstic dual. 

Girona va ser la regió sanitària pionera en posar en marxa un Servei Especialitzat en Salut Mental per a Persones amb Discapacitat, encapçalat pel doctor Ramon Novell i situat a l'IAS de Santa Caterina de Salt. Actualment ja hi ha serveis d'aquesta mena a la resta de zones sanitàries de Catalunya, però segons Masferrer "estan col·lapsats i caldria crear-ne més i amb més personal".

Novell és un dels experts que intervindran en la jornada, que compta amb la participació també de Claudi Camps, director assistencial de l’IAS, Carme Mariscot, psiquiatra de l’IAS i membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i Silvia Angel, cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i del SEMSDI Barcelona/Costa de Ponent, entre altres.

La Fundació Granés col·labora en projectes que acompanyen i atenen persones amb discapacitat perquè puguin assolir el seu projecte de vida i garantir-los la plena inclusió en la societat.

stats