Els cent millors vins de 23 cellers de la DO Empordà, a punt per tastar a la fira Arrels del Vi de Sant Martí d'Empúries

Els amants del vi es troben amb els propietaris i enòlegs per conèixer de primera mà les peculiaritats de l'elaboració i les varietats de raïm

Una dona tasta el vi blanc guanyador del premi Arrels del Vi 2016, Flor d'Albera 2013 del celler Martí i Fabra / ACN
Acn
14/05/2016
2 min

L'EscalaCentenars de persones s'han acostat a la fira Arrels del Vi aquest dissabte al matí. Amb la copa a la mà, han anat passant estand per estand de cadascun dels 23 cellers de la DO Empordà. Allà, productors i enòlegs expliquen les peculiaritats de cada vi, responen a preguntes i serveixen una copeta per tastar-lo. "Aquesta és la fira professional de vins oberta a tothom, els cellers vénen amb els vins de gamma alta i els visitants poden tastar més de cent referències de vi", ha explicat Tess Oriol, una de les organitzadores de la fira.

La 9a edició d'Arrels del Vi reuneix 23 cellers de DO Empordà i una bodega del Rosselló convidada. "El prestigi de la DO Empordà millora any rere any. En aquests nou anys hem notat una millora de la qualitat dels vins i cada any hi ha més expectativa per venir a la fira", ha detallat Oriol. "Són vins molt especials, que tenen molta personalitat, i tothom té molta curiositat per tastar les novetats", afegeix l'organitzadora.

L'entrada costa 20 euros i inclou el tast dels vins, també tastets de productes gastronòmics de l'Empordà, una visita a les ruïnes d'Empúries per saber com va arribar el vi a la península Ibèrica i un descompte de 5 euros per comprar vins. A més, a la tarda organitzen l'Arrels Kids, tallers creatius per als més petits mentre els pares fan la volta a la fira i tasten els productes.

Entre els vins que es poden tastar, hi ha els tres guanyadors del premi Arrels del Vi 2016. Setze sommeliers fan un tast a cegues i trien les millors referències. Aquest any, el millor dolç ha estat Sol i Serena del Celler Cooperatiu d'Espolla. El millor vi blanc és Flor d'Albera 2013, del celler Martí Fabra. "És un vi que està fet amb moscat sec però fermentat en barrica. És un vi peculiar, diferent, perquè els moscatells estem acostumats a prendre'ls dolços i aquest és un vi floral però que té les peculiaritats de la barrica", ha explicat Joan Fabra, del celler Martí Fabra.

El millor vi negre, segons els sommeliers, ha estat Bonfill 2009 d'Arché Pagès. "Està fet amb garnatxa i carinyena, que són varietats típiques de l'Empordà, i un cupatge molt tradicional, criat amb bóta de roure francès 15 mesos, i està treballat amb les mares, que són els pòsits que fa el vi, llevats i proteïnes que es precipiten, i el que fem és contínuament anar remenant perquè dóna qualitat tant en gust com en nas", ha detallat Bonfill Arché Pagès.

Organitzada per Dominic Abernethy, professional del món del vi, i per Tess Oriol i Carlos Krauel de TOCK Projects, la fira compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Escala, la DO Empordà i el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries. Arrels del Vi compta enguany amb un total de 23 cellers de la DO Empordà: Bodegas Mas Vida, Castell Peralada, Celler Arché Pagès, Celler Cooperatiu d'Espolla, Celler Hugas de Batlle, Celler Marià Pagès, Celler Martí Fabra, Cellers d'en Guilla, Celler Gerisena, Empordàlia, Espelt Viticultors, Gelamà, JOC, La Vinyeta, Masetplana, Mas Llunes, Mas Polit, Oliveda, Oliver Conti, Pere Guardiola, Roig Parals, Vinyes dels Aspres i Vinyes d'Olivardots.

stats