Comarques Gironines 10/10/2019

Figueres dedica l’Any Monturiol Al popular i Mític inventor

Va crear l’‘Ictíneo’, nau pionera de la navegació submarina, i va exercir de republicà abrandat

i
Marta Costa-pau
3 min
01. Monument a Narcís Monturiol a la Rambla de Figueres. 02. Rèplica de l’Ictíneo I situada al Museu Marítim de Barcelona.

GiroinaConegut com l’inventor del submarí, definició que exigeix matisos per ser fidel a la realitat, el figuerenc Narcís Monturiol va ser un personatge amb múltiples facetes, entre elles les de polític, impressor, pintor i periodista. L’Any Monturiol, que celebra els 200 anys del naixement de l’inventor i que va arrancar el 28 de setembre passat a Figueres, vol contribuir a donar a conèixer totes les cares del polièdric personatge, que, per la seva forta personalitat i per l’entusiasme popular que despertaven els seus invents, “ja en vida era considerat un mite”, segons el professor d’història de la ciència i de la tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya Antoni Roca, un dels grans experts en Monturiol.

Inicis en la lluita armada

Del perfil polític de Narcís Monturiol, Antoni Roca esmenta els seus inicis a “la lluita republicana i democràtica en la Milícia Nacional durant les revoltes armades de 1842-1843, seguint el seu mentor polític, el també figuerenc Abdó Terrades”. Roca afegeix, però, que en els anys següents Monturiol “va evolucionar cap a posicions revolucionàries no violentes”. Va ser el principal dirigent del moviment comunista cabetià, va fundar una impremta i va publicar revistes en què divulgava les seves idees a favor del feminisme, el pacifisme i el comunisme. A l’acabar desballestat l’ Ictíneo II, Monturiol va tenir una segona etapa en la política activa: com a diputat a les Corts de la Primera República Espanyola i com a dirigent del Partit Republicà Possibilista.

Inspirat pels corallers

El seu activisme polític el va portar a exiliar-se a França i a refugiar-se després a Cadaqués, on, a l’observar les dures condicions de treball dels pescadors de corall, va idear un vaixell submergible. El 1857 va organitzar la primera societat comercial de l’estat espanyol dedicada a l’explotació de vaixells submergibles. Amb un capital de 10.000 pessetes, va poder tirar endavant el seu submarí, conegut com a Ictíneo I. Va resultar un èxit: va ser avarat al port de Barcelona el 28 de juny del 1859, davant d’un nombrós públic expectant, autoritats de la marina i premsa. El vaixell va navegar durant dues hores i vint minuts completament submergit i va emergir sense problemes a la superfície.

Nou prototip desballestat

El 1864 va iniciar el disseny d’un nou vaixell, l’Ictíneo II, dotat d’un sistema de propulsió anaeròbica. Fins al 1867 l’inventor va dur a terme diverses proves amb aquesta segona nau, però aquesta vegada sense èxit, ja que el vaixell era massa lent. Davant la falta de suports del govern, Monturiol va tirar la tovallola. La seva empresa va fer fallida i el vaixell va acabar desballestat.

Entusiasme popular

El professor Antoni Roca destaca que Monturiol era un personatge “molt popular”. Ell i els seus invents van despertar gran entusiasme entre la ciutadania i va aconseguir unes 500.000 pessetes de l’època gràcies a les subscripcions populars. Malauradament, aquest entusiasme de la gent no es va produir a nivell institucional, ja que el govern espanyol li va girar l’esquena. La decepció de l’inventor per aquesta falta de suport es posa de manifest en unes cartes escrites per l’inventor que s’exposen a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà amb motiu de l’Any Monturiol. A l’Arxiu també s’hi mostren “documents originals importants”, segons la seva directora, Èrika Serna, com l’escriptura notarial amb els primers socis capitalistes per a la construcció del primer submarí i una subscripció popular a Vilanant.

Aportacions

Monturiol va establir els fonaments de la navegació submarina moderna. Van ser cabdals les seves aportacions a la impermeabilitat i als sistemes d’immersió, emersió i propulsió de les naus. La forma allargada dels seus prototips, que anomenava “vaixells peix”, es manté en els submarins d’avui.

Maquetes

Dels prototips creats per Monturiol se n’han fet múltiples maquetes. Dues de l’ Ictíneo II fetes pel maquetista de Cadaqués Joan Manuel Tajadura s’exposen a l’Arxiu Comarcal. Al Museu del Joguet, a Figueres, dins l’exposició L’Ictíneo, el gran invent de Narcís Monturiol, s’exhibeix la maqueta de l’Ictíneo II feta per Antoni Barata a escala 1:10.

Altres invents

Menys coneguts són els altres invents de Monturiol. Entre ells, una màquina per fer cigarretes (l’únic invent que va patentar), un projecte d’un tramvia funicular per a Tarragona, un velògraf (destinat a fer còpies d’un original escrit o dibuixat), unes soles sintètiques, un sistema de conservació de carns o un projecte per portar a Barcelona les aigües del Ter.

Activitats Any Monturiol

Dins l’Any Monturiol, el Cercle Sport Figuerenc ha organitzat l’exposició Aquí va néixer Narcís Monturiol. Els dies 20 i 27 d’octubre Figueres i Cadaqués acolliran dues rutes a peu per conèixer les principals localitzacions en la vida de Monturiol. Les activitats d’aquest primer període de l’Any Monturiol finalitzaran el dia 14 de desembre amb una cursa solidària organitzada per l’Institut Narcís Monturiol.

stats