Comarques Gironines 24/03/2021

Les hortes de Salt, espai per a la cohesió social

Cultivadors de diferents nacionalitats participaran en la neteja de la xarxa de rec

2 min
L'hort de l'associació Milfulles de Salt és un espai per a l'experimentació en agroecologia.

Amb l’objectiu de conscienciar de la importància de l’ús racional de l’aigua i alhora afavorir la cohesió entre els hortolans de procedències diverses que actualment treballen a les hortes de Salt i Girona, diverses entitats han organitzat per a aquest dissabte una neteja col·lectiva de la xarxa de recs que alimenten aquest espai de cultiu, que suma uns 900 usuaris.

Els organitzadors, la Comunitat de Regants de Salt, la Comissió Pagesa de l’Ateneu Popular i l’associació Milfulles, sostenen que sense aigua no existiria aquest espai de cultiu que creuen que cal preservar per la seva “gran biodiversitat natural i també social” i perquè representa una font d’abastiment d’aliments per a moltes famílies i “un punt estratègic per promoure un desenvolupament local sostenible des del qual generar noves oportunitats lligades a l’activitat agrícola”.

A la zona de Salt, les hortes són un reflex de la seva població, amb més de 80 nacionalitats diferents. Segons Enric Cassú, membre de la Comissió Pagesa i secretari de l’associació Milfulles, els hortolans més recents, de la nova onada migratòria, majoritàriament africans, comparteixen l’activitat amb els hereus d’antics agricultors de la zona i amb els que s’hi van instal·lar posteriorment, procedents de la immigració andalusa, molts dels quals treballadors de les fàbriques antigues tèxtils de Salt, com la Gasol o la Marfà.

Evitar malbaratament de l’aigua

L’acció de dissabte ha de servir, segons Cassú, per reforçar la comunicació entre els hortolans de procedències diverses especialment en l'ús de l’aigua. Mentre que a la zona dels horts de Girona hi ha una associació que difon com s’ha de fer el rec per evitar el malbaratament de l’aigua, això no passa a les hortes de Salt, on els nouvinguts “solen fer cultius propis dels seus països d’origen, amb formes de cultivar diferents” que en ocasions generen un ús poc racional del rec.

El rec d’aquesta zona d’hortes es fa a través d’un sistema de canalització mil·lenari, que s’abasta del Ter. És gratuït i, segons els organitzadors de la jornada de neteja, “és responsabilitat de tots mantenir aquesta infraestructura que ens permet gaudir d’aquest gran privilegi”. La neteja de la xarxa de rec representarà la recuperació d’una tradició. Quan aquesta séquia i la xarxa de canals era utilitzada per hortolans i per generar electricitat a les fàbriques tèxtils de la zona, dues vegades a l’any s’impedia l’entrada de l’aigua del Ter per fer-hi tasques de neteja, segons explica Miquel Casals, president en funcions de la Comunitat de Regants de Salt i Girona.

stats