Comarques Gironines 09/07/2017

El consorci d'assegurances comença a pagar les indemnitzacions als afectats per la calamarsada de Girona

Des del Col·legi de Mediadors destaquen la "rapidesa amb què s'ha actuat" i calculen que a finals de juliol ja hauran atès totes les reclamacions

Acn
2 min
Imatge d'un aparcament subterrani inundat de pedra al carrer Emili Grahit de Girona a causa d'una calamarsada del 30 de juny

GironaUna part dels afectats per la calamarsada que va inundar Girona el 30 de juny ja han cobrat pels desperfectes que el temporal va provocar. Segons ha confirmat el president del Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Girona, Jordi Triola, el consorci va donar les primeres ordres de pagament aquest dijous.

Ara mateix hi ha 26 professionals que segueixen avaluant els danys que va provocar la calamarsada. La part més important són negocis que tenien magatzems al soterrani i que se'ls ha inundat, domicilis particulars on l'aigua els ha entrat a dins, o garatges on hi havia cotxes que no van tenir temps de sortir.

Amb tot, el president del Col·legi pronostica que a finals d'aquest mes de juliol ja s'hauran resolt "la immensa majoria de casos" que entrin en el consorci. "Encara ens arriben algunes reclamacions, però són poques. Ara falta acabar els peritatges i que es vagin donant les ordres de pagament", explica Triola.

Dues vies separades

En ocasions tan excepcionals com aquesta calamarsada, les reclamacions es canalitzen per dues vies. D'una banda el consorci, representat per l'Estat, i de l'altra la companyia asseguradora. La diferència és que el consorci cobreix els casos provocats directament per la inundació i les assegurances la resta. "Per ser gràfics, si l'aigua t'entra per sota la porta se'n fa càrrec el consorci, si ho fa per la teulada ho fa la companyia", comenta Triola.

Per això, pot ser que hi hagi afectats que hagin de tramitar les reclamacions a través de la seva asseguradora i també a través del consorci. Fins divendres, aquest ens havia rebut 462 reclamacions de sinistre. D'aquestes, 196 corresponien a habitatges i comunitats, 163 a comerços, oficines o indústries i 103 a vehicles.

Triola explica que la intervenció del consorci es deu a la gravetat de la tempesta. "Estem parlant que en moments concrets es va arribar als 190 l/m², això és un fet excepcional, per això hi entra l'Estat", destaca. Cal tenir en compte que les companyies asseguradores entren a valorar els danys a partir dels 40 o 50 l/m².

stats