Comarques Gironines 15/06/2019

Canvi de pacte a Santa Coloma de Farners per les protestes veïnals

Investeixen Susagna Riera (JxCat) com a alcaldessa gràcies a un pacte 'in extremis'

Maria Garcia
2 min
Susagna Riera (JxCat) rep la vara d'alcaldia del seu antecessor, Joan Martí (ERC), amb qui governarà els propers quatre anys

Santa Coloma de FarnersSanta Coloma de Farners (Selva) va ser ahir el focus d’atenció en la jornada de plens d’investidura a les comarques gironines. La sessió estava prevista per a les dotze del migdia, però es va haver de posposar fins a la nit després de les protestes generades per un primer pacte de govern entre JxCat, el PSC i els Independents de la Selva (ISC-IdS). Els crits i els retrets dels ciutadans als representants del tripartit van marcar tot l’inici del ple i la tensió va arribar fins a l’extrem que la germana del president de la Generalitat, Quim Torra, va retirar el seu quadre que presidia el saló de plens mentre la cap de llista de JxCat, Susagna Riera, defensava l’acord per governar.

Després d’un intercanvi d’acusacions i de reprovacions entre partits, van decidir suspendre el ple fins a les deu de la nit. I durant tot el dia aquest municipi de 13.000 habitants va estar pendent de les negociacions en un ambient molt tens.

Tant és així que desenes de persones feien cua una hora abans de la represa del ple per agafar lloc al saló, que va quedar petit i es va haver d’habilitar una pantalla a fora. No es recordava un ple d’investidura amb tanta expectació. Finalment, la solució salomònica que van trobar els representants va ser un pacte de govern entre JxCat, ERC i els Independents, amb un repartiment de l’alcaldia. Els dos primers anys serà alcaldessa Susagna Riera (JxCat) i els dos últims el fins ara alcalde, Joan Martí (ERC). El PSC va lamentar els fets i va acusar els veïns d’haver comès un “acte violent” amb el qual s’havia “esborrat un acte democràtic”, en al·lusió a l’acord signat amb JxCat.

Més investidures polèmiques

Un altre ple d’investidura que va aixecar polseguera va ser el de Figueres. Un centenar de veïns es van concentrar a les portes de l’Ajuntament per donar suport a l’exalcalde Jordi Masquef (JxCat), que, tot i guanyar les eleccions amb vuit regidors, ahir va veure com l’oposició s’unia per accedir al govern. ERC (5 regidors), el PSC (4), Guanyem (1) i Canviem (1) van investir la republicana Agnès Lladó en un pacte que Masquef va qualificar de “traïció” a la ciutadania. La nova alcaldessa, que va reconèixer que l’acord de govern no comptava amb l’aval d’ERC, va haver d’entrar escortada per la policia davant la protesta veïnal que es va organitzar.

En canvi, a Girona no hi va haver cap sorpresa. Marta Madrenas (JxCat) va tornar a agafar la vara amb només els nou vots del seu partit. En les últimes setmanes, els partits de l’oposició Guanyem (6), el PSC (6) i ERC (4) havien posat damunt la taula diverses possibilitats per governar, però cadascun es va mantenir enrocat en la seva proposta sense considerar les posicions dels altres. A Madrenas, doncs, no li espera una legislatura plàcida i haurà de pactar amb almenys una altra formació per tirar endavant qualsevol proposta del govern. És per això que, durant el discurs d’investidura, va demanar a la resta de partits “responsabilitat, diàleg i voluntat d’acord”.

stats