Comarques Gironines 15/07/2015

El doctor Josep Brugada implanta per primer cop a Girona un desfibril·lador cardíac

La pacient va ser donada d'alta a les 24 hores de l'implant, en bon estat i sense complicacions; fins ara, aquest tipus d'intervencions requerien el trasllat a Barcelona

Ara
2 min
Josep Brugada ha implantat per primer cop a Girona un desfibril·lador cardíac

GironaEls doctors Josep Brugada i Josep Maria Tolosana van implantar per primer cop a Girona, l'11 de juny, un desfibril·lador automàtic cardíac a la Unitat d'Arítmies de la Clínica Girona. La pacient, de 66 anys d’edat, va ser donada d’alta a les 24 hores de l’implant en bon estat i sense complicacions. La Clínica Girona ha tornat a ser pionera a acollir, per primera vegada a la demarcació de Girona, la implantació d'un aparell anomenat desfibril·lador automàtic cardíac (DAI).

"Aquest és un aparell que està connectat amb un cable a l’interior del cor i està permanentment escoltant i monitoritzant el ritme cardíac", explica Josep Brugada, director mèdic de la Unitat d'Arítmies de la Clínica Girona i de l'Hospital pediàtric Sant Joan de Déu de Barcelona i consultor Sènior del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. "En cas que l’aparell detecti que el ritme cardíac s’accelera per sobre d’una determinada freqüència, indicant que el pacient té una arítmia cardíaca maligna, l’aparell de forma automàtica envia una descàrrega elèctrica al cor i restableix el ritme cardíac normal i evita així el que podria acabar com una mort sobtada. Aquests aparells s’utilitzen en pacients que presenten risc elevat de patir una mort sobtada en general per malalties cardíaques que es poden acompanyar d'arítmies malignes", assenyala Brugada.

Evitar la mort sobtada

La pacient a qui es va implantar l'aparell desfibril·lador automàtic cardíac havia patit una arítmia maligna i afortunadament va ser recuperada al seu domicili pels serveis d’emergència; tenia però, per tant, un risc elevat de patir noves arítmies cardíaques malignes i de tenir una mort sobtada. "L’implant permet que a partir d’ara tinguem la certesa que en aquesta pacient, en cas que aparegui una arítmia maligna, aquesta serà eliminada de forma automàtica per l’aparell i evitarà la possibilitat de degeneració en una mort sobtada", assegura Josep Brugada. Fins ara, els pacients que requerien aquests tipus de implants es traslladaven a Barcelona. Des d'ara aquests aparells es poden implantar a Girona, a la Clínica Girona, amb plenes garanties d’èxit.

stats