Comarques Gironines 23/03/2014

Localitzen més de cinc abocaments incontrolats de deixalles a la vora del Ter després de l'incendi de Vilopriu

Voluntaris i membres del Consorci del Ter ja han extret tres contenidors plens de residus i ferralla entre Colomers i Jafre

Acn
2 min
Joves voluntaris treuen ferralla, vidres, bombetes i trastos d'un dels abocaments incontrolats / ACN

ColomersEl passat mes de novembre, l'incendi de Vilopriu va arrasar 551 hectàrees de vegetació i massa forestal de diversos municipis del Baix Empordà. El foc també va afectar gran part dels boscos de ribera de Colomers i Jafre ja que les flames es van anar escampant pels vorals del riu cremant les canyes i arbustos que s'hi trobaven. Aquest incendi també va tirar per terra tota la feina que el Consorci del Ter havia realitzat en aquest tram del riu Ter des del 2010. Gràcies a una subvenció europea- un projecte Life- l'entitat havia aconseguit plantar un miler d'arbres autòctons i retirar gran part de les espècies vegetals invasores que s'havien establert en aquesta zona. Una feina que el foc va destruir per complet.

Tres contenidors plens de deixalles

Tot i això, des del Consorci no van llançar la tovallola i el passat mes de gener van reprendre la feina plantant 200 arbres autòctons en aquest espai cremat i analitzant els arbres afectats pel foc. Ha estat durant aquestes tasques que els membres i voluntaris de l'entitat han descobert l'existència de 'punts negres' en aquest espai. "N'hem trobat més de cinc i majoritàriament hem retirat vidres, plàstics, ferralla, pneumàtics, trastos i deixalles de tota mena", ha comentat Feliu. En alguns casos, aquests abocaments feia anys que es trobaven a la zona i, en total, s'han extret tres contenidors plens de deixalles. "Havíem vist brutícia i residus puntuals que el riu arrossega però desconeixíem aquests abocaments, gran part d'ells creiem que són de particulars que volien estalviar-se la taxa de l'abocador o que, per mandra, van decidir deixar-ho allà", ha explicat el gerent del Consorci.

L'entitat té previst continuar els seus treballs, retirar els nous residus que localitzin i fer noves plantades d'arbres. "D'aquí a un mes sabrem els arbres que han sobreviscut a l'incendi i llavors podrem veure què fa falta fer i organitzar noves plantades populars que s'hauran de portar a terme durant el proper hivern i primavera", ha assegurat Feliu.

Nou projecte Life

Unes iniciatives que es complementaran amb el nou projecte Life que la Unió Europea ha atorgat al Consorci del Ter - conjuntament amb el Consorci de l'estany de Banyoles i altres entitats mediambientals de les comarques gironines- que està dedicat a la fauna dels boscos de ribera, la recuperació d'espècies en perill d'extinció i actuacions importants de sensibilització i conscienciació ciutadana. "Aquesta campanya comença enguany i s'allargarà durant quatre anys més, és necessari actuar, la gent ha de ser conscient que és un greu perjudici llançar escombraries al riu i que cal tenir cura del medi ambient", ha conclòs Feliu.

stats