Lletres
Comarques Gironines 22/06/2022

Una obra sobre l'il·lustrador Junceda guanya el concurs de còmic Llamps i Tintes!

La novel·la gràfica, amb guió de Lluís Recasens i il·lustracions d'Àngel Marí, es publicarà l'any vinent

2 min
Àngel Marí i Lluís Recansens, autors del projecte guanyador del concurs de còmic Llamps i Tintes!.

Girona Un còmic sobre Joan García Junceda, un dels il·lustradors catalans més destacats de la primera meitat del segle XX, ha guanyat el primer concurs de novel·la gràfica Llamps i Tintes!, convocat per la Diputació de Girona. L’obra, amb guió de Lluís Recasens Selma, l'Avi, i il·lustracions d’Àngel Marí Gonzàlez, Angelinux, narra diferents episodis de la vida de Joan García Junceda, conegut artísticament com a Joan Junceda, que va col·laborar en moltes publicacions de l’època, entre les quals destaquen Cu-Cut! i En Patufet. Titulada Somnis entre la boira, la història que narra comença el 14 d’agost del 1948, amb l'última carta que Junceda va escriure des de Blanes, pocs dies abans de morir, al seu amic dibuixant Joaquim Renart. Llavors fa un salt enrere en el temps i explica alguns dels fets més destacats de la vida de Junceda, com l’assalt d’un grup de militars a la redacció de la revista Cu-Cut!, indignats per un acudit de l'il·lustrador. "Fets com l’atemptat contra la revista Charlie Hebdo no són només d’ara; malauradament al segle passat també es produïen", indica Àngel Marí. L’obra explica també com, un cop acabada la Guerra Civil Espanyola, el règim franquista va prohibir totes les revistes en català i això va comportar el tancament d’En Patufet, la qual cosa va obligar Junceda a acceptar un cert tipus d’encàrrecs i a vendre dibuixos per poder menjar. Aquesta situació es va veure agreujada per la mort del seu fill i, en els últims anys, per una hemiplegia que va patir i el va deixar mig cec.

Impuls a la producció de còmic en català

L’obra Somnis entre la boira es publicarà l’any vinent dins la col·lecció de novel·la gràfica Llamps i Tintes!, de manera que els autors tenen un any com a màxim per desenvolupar el projecte, pel qual percebran un import de 6.000 euros (el 40% per a l’autor del guió i el 60% restant per a l’autor de les il·lustracions). La Diputació de Girona va crear el concurs i la col·lecció Llamps i Tintes!, coordinada per l’escriptor Joan-Lluís Lluís, amb l’objectiu de "contribuir a la publicació de novel·la gràfica per a adults en llengua catalana i de donar a conèixer obres inèdites de qualitat produïdes per autors novells o bé per creadors ja consolidats que tenen difícil poder editar les seves obres", segons explica el diputat de Cultura, Albert Piñeira. Joan-Lluís Lluís destaca "la gran qualitat i la diversitat temàtica i estilística" de les 13 obres presentades en la primera edició del concurs.

Abans de publicar l’obra guanyadora del concurs, la col·lecció Llamps i Tintes! arrencarà la tardor d’aquest 2022 amb el títol El bròfec, de l’escriptor Adrià Pujol i la il·lustradora Laia Baldevey.

stats