ASTRONOMIA
Comarques Gironines 03/10/2019

L’Observatori d’Albanyà investiga planetes Fora del Sistema Solar

Acn
1 min
L’Observatori d’Albanyà, inaugurat  fa dos anys, participa  amb la NASA en la recerca de planetes.

GironaL’Observatori Astronòmic d’Albanyà ha començat a col·laborar amb la NASA per investigar planetes fora del Sistema Solar. El centre, que es va inaugurar fa dos anys, s’ha incorporat a l’equip de seguiment TFOP SG1, que fa les investigacions utilitzant dades de la nau espacial TESS. L’equipament acumula més de 100 deteccions d’exoplanetes coneguts i la seva incorporació al projecte TESS arriba després que l’observatori hagi col·laborat en dues publicacions en l’àmbit de la recerca d’aquests planetes, juntament amb l’Institut Leibniz d’Astrofísica, a Potsdam, i amb l’Observatori de Púlkovo, a Sant Petersburg.

Planetes de la mida de la Terra

La missió principal de TESS és descobrir 50 planetes fora del Sistema Solar de mida similar a la Terra en el marc d’una missió d’una durada prevista de dos anys. La missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ja ha començat a operar, detectant planetes en estrelles visibles des de l’hemisferi nord.

El director de l’Observatori d’Albanyà, Pere Guerra, afirma que estan “orgullosos” de participar en una recerca “capdavantera”. “En els últims mesos, hem estat refinant les capacitats de l’observatori per convertir-lo en un actor valuós en aquest camp pioner”, assegura.

L’observatori està situat en zona PEIN de l’Alta Garrotxa i es va convertir en el primer campament Starlight de la península Ibèrica. A més, “l’excepcionalitat” de la qualitat del cel del municipi va fer que el 2017 esdevingués el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’Estat. Les instal·lacions compten amb el telescopi més gran de les comarques gironines i aquest estiu han superat els 8.000 visitants.

stats