Comarques Gironines 17/03/2021

El sector turístic gironí preveu una represa a dues velocitats per Setmana Santa

Les cases rurals d’interior s'ompliran mentre que els hotels i càmpings de la costa patiran encara el tancament de fronteres

David Parreño
6 min
Lloret encara trigarà a obrir tots els establiments i recuperar els seus turistes.

GironaLes previsions de Setmana Santa del turisme d’interior a les comarques de Girona són “excel·lents”, segons el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona. Les cases de turisme rural ja han omplert l’agenda per a tota la setmana, i no només els dies festius, cosa que no passava des de feia cinc anys. En canvi, es calcula que només obriran vora el 30% d’hotels de la Costa Brava i un 40% dels càmpings a causa de la falta de visitants internacionals. El vicepresident del Patronat, Jaume Dulsat, vaticina que “als grans centres turístics de la Costa Brava tot dependrà del temps, de les reserves d’última hora o de si la propagació del virus és baixa, però l’absència de mercat internacional limita centres com Lloret, Platja d’Aro i Roses”. Són la cara i la creu d’una Setmana Santa atípica en la qual obriran sobretot els establiments més petits. Els altres s’esperaran al maig.

Sense confinament comarcal

Per al turisme rural, l’anunci de l’aixecament del confinament comarcal ha sigut “com la nit i el dia”, en paraules del president de l’Associació de Turisme Rural de Girona, Ramon Corominas, que descriu gràficament: “El grup de WhatsApp de l’associació treia foc després de l’anunci del Govern”. Tot i això, totes les reserves les fan amb la condició de tornar els diners si s'endureixen les restriccions. Això fa que el client “se senti protegit” de cara a les reserves de Setmana Santa, però també de cara a l’estiu, perquè s’ha començat a “despertar” l’interès per al juliol i l’agost. “Les expectatives són boníssimes i la gent té ganes de sortir perquè hem estat molt de temps tancats”, segons Corominas. Ho corrobora Assumpta Fort, de la casa de turisme rural de Can Maholà de Beuda (Garrotxa), on ho tenen ple fins a principis d’abril. Tot i que confien que es mantingui fins a l’estiu, de moment parlen d’una primavera “verda” perquè només tenen reserves “puntuals” fins al juliol. “No serà fàcil tornar al 2019 i encara arrosseguem les desgràcies de la crisi econòmica del 2007, perquè els preus han pujat una bestiesa i, en canvi, el preu de l’estada s’ha mantingut”, lamenta l’Assumpta.

Escarmentats

A la Cerdanya han patit fins ara el tancament comarcal de Nadal i tot just aquesta setmana han començat a obrir una gran part dels locals. La previsió és que per Setmana Santa estiguin tots els restaurants oberts per intentar fer calaix al final de la temporada alta del turisme de muntanya, que s'acostuma a acabar a finals de març. Malgrat tot, no les tenen totes. La presidenta de l’Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, Nati Bover, veu amb incertesa l’evolució de la pandèmia després que l’augment de contagis hagi obligat alguns països europeus com Itàlia i Grècia a tornar a confinar-se: “Com que ens van escarmentar tant al Nadal, ja tenim una mica de por per veure com ho afrontarem”.

A aquests dubtes s’hi afegeix el fet que vora el 40% dels visitants siguin francesos en pobles com Puigcerdà i Llívia, cosa que ha fet baixar la facturació de tallers i botigues frontereres. Sense aquesta part important del pastís turístic, els hotels “estan molt animats” i els restaurants reben “moltes trucades” ja per aquesta setmana. “Molta gent demana fins i tot hora per sopars”, destacar Bover, que aclareix que no estan prenent nota d’aquestes peticions fins que el Govern no faci oficial la posició d'allargar l’horari de servei dels restaurants. En el cas dels apartaments turístics, la patronal també reconeix que hi ha “moviment” tant al Pirineu com a la costa, però amb condicions de cancel·lació “molt flexibles” perquè la gent s’hi animi. Però la llum, la veuen a l’estiu.

“Només tres dies”

El túnel s’està fent llarg, especialment per a la majoria d’hotels de la Costa Brava, amb més de cinquanta habitacions i una plantilla de més de quaranta treballadors. El marge d’aquests establiments és més baix que el dels hotels més petits i fa que s’esperin a finals d’abril, entre Sant Jordi i el Primer de Maig, per obrir amb més seguretat. El Grup Costa Brava Centre calcula que per Setmana Santa els visitants es trobaran dos de cada tres hotels tancats. El principal motiu és a l'exterior. Els viatges internacionals des del Regne Unit no seran abans del 17 de maig, segons va anunciar Boris Johnson, i tampoc es pot comptar amb el turista francès. Són justament els tipus de visitants que es grataven més la butxaca. “Si França obre a mitjans d'abril, tot anirà agafant sentit”, admet el gerent de Costa Brava Centre, Martí Sabrià. Segons el sector, el client d’aquesta època a l’Empordà acostuma a ser un jubilat o funcionari francès que gaudeix d’un pont llarg. En canvi, el català és un públic “de caps de setmana” que no garanteix un canvi radical a curt termini: “Setmana Santa a Catalunya són tres dies i després vindrà un període llarg de preocupació fins que no arribi l’estiu”, diu.

Neteja de la terrassa d'un restaurant a Platja d'Aro

Aquesta preocupació és compartida per diversos hotelers. “Què passarà després del 5 d’abril?”, es pregunta Bàrbara Hallé, directora de l’Hotel Sant Roc de Calella de Palafrugell. “En principi obrirem els caps de setmana a l’abril i, si França obre les fronteres i veiem que hi ha demanda, mantindrem obert tot el mes”. Preveien obrir a principis de mes, però l’allargament de les restriccions ha fet que acabin obrint demà per estrenar la temporada turística, però només amb una quinzena de treballadors. “Hem incorporat el mínim del mínim del mínim”, diu Hallé. Tots els treballadors estan en un ERTO del 50%. De moment, preveuen una bona Setmana Santa perquè han tingut una pluja de trucades aquesta última setmana: “Ha sigut un abans i un després, una bogeria; ara cal que es facin fermes les demandes”. Hallé ho il·lustra amb aquesta anècdota: “Aquest cap de setmana se’m va posar a plorar una senyora que deia que no havia sortit en un any. Necessitem moments per viure l’emoció, però tots hem d’aprendre que malament que ho hem fet en altres moments. Podem trobar-nos que ens tornin a tancar en quinze dies, i això seria un desastre”.

Tasques de manteniment a l'hotel Sant Roc de Calella de Palafrugell

Represa desigual

L’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà divideix la represa en dues velocitats. A l’interior, en pobles com Maçanet de Cabrenys i Pont de Molins, i també en pobles costaners com Cadaqués, el Port de la Selva i Llançà, es preveu una ocupació “bastant correcta” però concentrada el cap de setmana llarg de Setmana Santa. Tot i així, en altres nuclis com Roses, les ocupacions hoteleres es preveuen baixes perquè “la demanda del públic local no acostuma a ser suficient per omplir”.

La residència de Lloret

Lloret és una de les destinacions més tocades per la falta de visitants internacionals aquesta Setmana Santa, encara que hi ha hagut dos hotels i una pensió que han resistit l’hivern oberts. Junts sumaven tan sols 174 habitacions, quan a l’estiu n’hi arriben a haver més de 35.000 de disponibles. L’Hotel Marsol ha apostat pel turisme de negocis, sobretot al setembre i l'octubre, perquè ja coneixien empreses que venien a treballar a la Selva en temporada baixa. Més endavant, van poder capejar el confinament municipal amb promocions als mateixos veïns de Lloret. “Molts dies no arribàvem al 20% d’ocupació, però a partir de l’obertura comercial vam començar a tenir més demanda”, explica el propietari, Joan Masó. Aquesta aposta per mantenir-se oberts ha fet que aquest primer cap de setmana sense confinament interior ja hagin penjat el cartell de “complet”, perquè els altres hotels no han pogut engegar encara tota la maquinària. També espera repetir l’èxit per Setmana Santa: “Els catalans que anaven a París, Londres o Roma han de repensar les vacances”.

On més s’han disparat les reserves és en establiments de la marca Petits Grans Hotels, que tenen menys de vint habitacions. “Als petits hotels –explica Martí Sabrià– és molt fàcil prendre la decisió perquè, si han de tornar a replegar-se, no és el mateix que cridar seixanta persones per a tres dies”. El mateix patró es repeteix als càmpings: “Els que obren solen ser més petits, tenen uns costos més reduïts i amb clients fixos nacionals que poden venir al cap de setmana”, afirma Ward Wijngaert, gerent de l’Associació de Càmpings de Girona. Per Setmana Santa n’hi haurà 29 d’oberts, la majoria a la costa. Tot i representar només el 40% de l’oferta, els que fan el pas han notat una “forta petició de clients”, sobretot de famílies de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, els empresaris asseguren que l’estiu passat moltes famílies que no havien anat mai de càmping van fer “un tast” d’aquesta opció i confien que repetiran. Amb aquesta aposta intenten desprendre’s de la gran dependència del turisme internacional.

Alhora, insisteixen que s’avanci “tan de pressa com sigui possible” en el carnet d’immunitat i les vacunacions. El vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava, Jaume Dulsat, veu urgent que les persones vacunades puguin arribar a Catalunya: “No podem passar un altre any sense turisme internacional”.

stats