La dona que es va suïcidar a Bescanó anava a ser desnonada per la seva família

La dona, filla de la coneguda química Ana María Lajusticia, estava "molt endeutada"

Ofegada pels deutes i a punt de quedar-se sense el mas familiar on havia viscut els últims anys. Aquesta era la situació de Conxita Feliu, la veïna d’Estanyol (Bescanó, Gironès) que dimarts van trobar morta al seu cotxe, aparcat a la casa on vivia sola, coneguda com a Mas Cendra, amb diferents bombones al seu costat. Tot apunta que la dona es va suïcidar omplint de gas el vehicle.

Els fets van passar just el dia en què s’acabava la pròrroga per executar el seu desnonament: una sentència d’un tribunal de primera instància -que l’Audiència de Girona va corroborar- havia acceptat la demanda de nul·litat del contracte entre la dona i una societat. Aquesta empresa és propietat del seu germà Manel, la seva dona i els seus fills. Segons un familiar directe que prefereix no fer públic el seu nom, el seu germà li va oferir “diverses solucions” abans de portar-la als jutjats, “però ella sempre ho havia rebutjat; era massa poc per a la Conxita de Can Cendra”. I és que la veïna pertanyia a una família molt coneguda al poble, els Cendra d’Anglès, amb diverses propietats i, a més, cosins de la farmacèutica d’Olot, Maria Àngels Feliu, a qui van segrestar durant 492 dies el 1992. Així mateix, la seva mare és la química i empresària Ana María Lajusticia, que es dedica a la comercialització de productes relacionats amb el magnesi.

Però fa més de cinc anys que Conxita Feliu va perdre “tot el capital i el patrimoni que tenia”. “Va fer diverses estafes a l’empresa familiar, després va venir tota l’estafa del restaurant i les que no han acabat als jutjats. Estava ofegada per molts deutes i casos”, assegura el familiar. L’any 2014 el seu nom va sortir als diaris perquè la van denunciar per estafa, quan era una de les propietàries del restaurant Can Batlle de Quart, que tenia a mitges amb un empresari de Llagostera. Feliu va ser condemnada a pagar 27.500 euros més els interessos per haver deixat penjades tretze parelles amb qui s’havia compromès a fer els seus banquets de noces.

Poc abans dels fets al restaurant, el 2012, el seu pare va patir un ictus i la Conxita es va traslladar al Mas Cendra per cuidar-lo. Llavors la propietat de la casa estava dividida entre el pare i els cinc germans. “Ella ja tenia la seva part embargada i quan va morir el pare es va quedar la seva part de la propietat, perquè deia que l’havia cuidat els últims anys. I als jutjats va treure un paper, escrit amb màquina d’escriure i sense notari, en què deia que el pare li havia deixat d’herència la casa”. Però, a causa dels deutes, també li van embargar el mas i el va comprar en subhasta el seu antic soci del restaurant. “I va ser aquest empresari de Llagostera qui el va vendre al seu germà, entre el 2013 i el 2014”.

Segons aquest familiar directe, des de llavors la família li havia ofert “diverses solucions, com un pis per a ella”, però Feliu “sempre les rebutjava i es negava a anar-se’n del mas”. L’Ajuntament va informar ahir que els serveis socials coneixien la “situació socioeconòmica” de la veïna, i que li van oferir recursos i serveis als quals es podia acollir, però ella els va descartar.

El germà de la dona era ahir present amb la comitiva judicial quan van trobar la dona morta al cotxe. Dins la casa, a les parets de la cuina, la Conxita va escriure retrets al seu germà, a qui culpava de la situació.

El succés ha deixat corpresos els poc més d’un centenar de veïns que viuen a Estanyol, un poble del municipi de Bescanó aïllat del nucli i envoltat de camps i boscos. Tots els que formen part del grup de WhatsApp del poble van rebre l’últim missatge que va enviar la Conxita dilluns a les dues de la matinada, hores abans que s’executés el desnonament. “Només em queda acomiadar-me i dir-vos que ha sigut un plaer conviure amb tots vosaltres. Molta sort i felicitat per a tots!”

El + vist

El + comentat