Comarques Gironines 25/10/2019

Les universitats flexibilitzen les proves per adaptar-se a les protestes

Les facultats intenten compaginar l’educació amb el dret a participar en les mobilitzacions

Maria Garcia / Laia Vicens
4 min
Alumnes de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG debatent sobre les protestes.

Girona / BarcelonaLa pressió dels estudiants ha fet efecte: les universitats públiques comencen a acceptar fer canvis en les avaluacions per permetre que els alumnes que ho vulguin puguin mobilitzar-se contra la sentència del Procés sense que això alteri les seves notes acadèmiques. Aquestes modificacions -que varien segons el centre- s’han negociat després que els claustres aprovessin un manifest molt contundent que reclama la llibertat dels presos polítics, dona suport a la mobilització contra la sentència i condemna la violència policial. Però els estudiants demanaven als rectors que passessin de les paraules als fets i els posessin facilitats per manifestar-se sense que això posés en risc aprovar les assignatures. Els fets han començat a arribar i, en una decisió inèdita, les universitats, encara que amb matisos, flexibilitzaran l’avaluació.

La Universitat de Girona (UdG) ha optat per l’opció més decidida: aprovar un mètode d’avaluació alternatiu per permetre que els estudiants puguin triar si van a classe o a les protestes, sense que els passi factura als estudis. El claustre d’ahir va aprovar una proposta dels alumnes -consensuada amb tota la comunitat universitària- per implantar un sistema d’avaluació que “respecta el dret a l’educació i, a la vegada, la voluntat de mobilització sense perjudici de la seva activitat acadèmica”, va subratllar el rector, Quim Salvi. Els estudiants que vulguin anar a classe trobaran una oferta lectiva, però els que vulguin assistir a les manifestacions podran acollir-se al nou sistema d’avaluació, que cada professor decidirà depenent de l’assignatura. “Dependrà de la matèria, però es podrà fer un examen final o encarregar un treball. Cada facultat i professor ho decidirà segons les necessitats de cada assignatura”, van apuntar des de la UdG.

“És el màxim de transversal”

“Aquest text té l’acord de tothom perquè intenta ser el màxim de transversal possible per garantir el dret a seguir l’activitat tal com estava prevista i, alhora, permetre un sistema d’avaluació complementari, que permeti la gestió de les situacions excepcionals que es poden produir els pròxims dies”, va destacar el representant dels estudiants gironins, Isaac Coronas, que va reconèixer que no va ser “gens fàcil” arribar a un consens entre tota la comunitat universitària. Ara només falta que la setmana que ve la validi el consell de govern de la UdG.

També en els pròxims dies prendrà una decisió la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), mentre que la Pompeu Fabra, la Rovira i Virgili i la Universitat de Lleida són les úniques que no faran cap canvi en aquest sentit. La universitat més gran, la de Barcelona (UB), ha deixat a cada facultat la decisió de canviar les avaluacions. Fins ara, set facultats (Geografia, Matemàtiques, Física, Química, Educació, Psicologia i Filosofia) han ampliat el termini dels alumnes per acollir-se al sistema d’avaluació única. “Així, els estudiants que no l’han demanat i que ara voldrien acollir-s’hi per poder participar en les mobilitzacions podran fer-ho”, indiquen des de la UB, que puntualitzen que, depenent de cada facultat, la data màxima per apuntar-s’hi oscil·la entre el 5 i el 7 de novembre. A més, alguns centres ajornen les activitats avaluables o d’assistència obligatòria. És la solució que han acordat els equips directius de cada facultat després que l’última setmana s’hagin produït enfrontaments entre estudiants que reclamaven la suspensió de les classes i els que reivindicaven el seu dret a rebre docència.

Divisió i confrontació estudiantil

Aquests dies s’ha evidenciat la divisió entre els estudiants. Mentre que una part opta per mobilitzar-se contra la sentència del Tribunal Suprem, una altra vol continuar amb les classes amb normalitat. Dues posicions antagòniques que han generat moments de tensió i enfrontaments en alguns centres -sobretot als de la Diagonal de la UPC i la UB- entre alumnes que impedien l’accés a les facultats i els que reclamaven poder continuar l’activitat lectiva. En una roda de premsa, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’organització juvenil Arran van atribuir la confrontació entre universitaris de diferents col·lectius a l’actitud “agressiva” del moviment S’ha Acabat, que defensa anar a classe.

En aquest sentit, el rectorat de la UB va reclamar, a través d’un comunicat, “respecte absolut” per la llibertat d’expressió i va demanar “que no es vulnerin” els drets individuals. A més, van reclamar als “grups aliens a la comunitat universitària que no interfereixin en l’activitat acadèmica”. Precisament ahir, Ciutadans va donar suport als alumnes que demanen poder anar a classe. La líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán, va afirmar que “és inadmissible que la universitat pública catalana, pagada per tots, estigui al servei del separatisme i concedeixi privilegis als seus”, arran de la decisió de la UdG.

Les universitats, l’epicentre

Ara bé, malgrat la disparitat d’opinions, tot apunta que la universitat continuarà sent l’epicentre de protestes i reivindicacions. De fet, el Sindicat d’Estudiants ha convocat una vaga als instituts i universitats els dies 30 i 31 d’octubre per reclamar la independència i protestar contra “la brutal repressió desencadenada per la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra”.

stats