Mèdia 21/09/2011

El consell d'administració de RTVE tindrà accés directe al sistema de producció de notícies

El PP i CiU hi han votat a favor i el PSOE, ERC i CCOO s'han abstingut. Només hi han votat en contra els consellers proposats per IU i la UGT. El consell professional d'informatius ho considera "un atac a la llibertat i la independència dels professionals"

Efe
2 min

MadridEls consellers de RTVE podran accedir directament al programa informàtic que gestiona la preparació dels informatius de les cadenes de televisió i ràdio públiques estatals. Ho ha decidit aquest dimecres el consell d'administració de l'ens, amb els vots a favor dels quatre consellers proposats pel PP i el proposat per CiU. Els dos representants del PSOE i els consellers proposats pel sindicat Comissions Obreres (CCOO) i per ERC s'han abstingut. Només els proposats per IU i la UGT hi han votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons fonts pròximes al consell, la consellera que representa el PP Rosario López Miralles ha plantejat la qüestió, hi han votat a favor els quatre consellers proposats pel PP i el de CiU.

Les mateixes fonts al·leguen que el sistema al qual tindran accés els consellers, anomenat iNews, és una eina d'ús molt estès al qual ja tenen accés "des dels muntadors i els editors, fins als documentalistes, passant pels becaris", de manera que es considera que no hi ha material especialment sensible. L'iNews permet veure en temps real la feina dels periodistes i el contingut de la informació que preparen.

Aquesta iniciativa ja es va intentar posar en marxa durant els mandats de Luis Fernández i Alberto Oliart, tots dos s'hi van oposar i va quedar aturada.

La decisió ha provocat la reacció immediata del Consell d'Informatius de TVE, que considera que és "un atac directe a la llibertat i la independència dels professionals de la informació ".

"Una mesura com aquesta deixa els treballadors exposats al control polític o a qualsevol tipus de pressió i vulnera de manera flagrant el dret constitucional a la llibertat d'expressió i informació".

Segons el, Consell d'Informatius, "el Consell d'Administració és el màxim òrgan de gestió de la corporació i assumeix la responsabilitat de servei públic de les seves informacions però no sobre la manera com aquesta informació és seleccionada, captada, corregida i elaborada per els propis professionals ".

"Aquesta funció depèn de la direcció dels serveis informatius, les direccions d'àrea, els editors i tots els professionals que formen part de la cadena d'elaboració de la informació. Aquest procés d'elaboració és un exercici que els professionals han de realitzar en un espai de treball de forma lliure i independent ", afegeix el comunicat.

stats