SENTÈNCIA JUDICIAL
Crònica 03/03/2011

BBVA i Cajamar eliminen les clàusules hipotecàries

Les noves hipoteques que concedeixin a partir d'ara BBVA i Cajamar Caja Rural no tindran clàusules de terra i sostre. Les entitats acaten la sentència que les declarava abusives i que ja van recórrer.

Ariadna Carbonell
2 min
BBVA va recórrer la sentència que l'obliga a retirar les clàusules de terra i sostre dels seus préstecs hipotecaris.

Barcelona.BBVA i Cajamar Caja Rural van decidir ahir l'eliminació de les clàusules de terra i de sostre de les hipoteques que concedeixin a partir d'avui. Aquestes disposicions estableixen límits mínims i màxims en el trasllat dels tipus d'interès que s'apliquen als crèdits per a la compra d'habitatges.

La decisió es produeix després que el jutjat mercantil número 2 de Sevilla ordenés a aquestes dues entitats i a una tercera, Caixa Galicia -que encara no s'ha pronunciat- que retiressin aquestes clàusules dels contractes hipotecaris en considerar-les abusives. El tribunal sevillà estima que hi ha desproporció entre els límits màxims i mínims que apliquen les entitats.

Desproporció de les disposicions

Les clàusules de terra solen situar-se en el 3% o 4%, fet pel qual moltes persones que tenen hipoteca no han pogut beneficiar-se tant com haguessin pogut de les rebaixes en les quotes dels seus crèdits propiciades pel nivell dels tipus d'interès, que encara avui es troben en mínims històrics de l'1%. Per contra, el sostre dels contractes hipotecaris s'estableix sovint entre el 10% i el 15%, un interès al qual serà difícil d'arribar, segons explica Rafael García, l'advocat d'Ausbanc responsable de la sentència pionera a Espanya d'eliminació d'aquestes clàusules. La demanda institucional de l'associació d'usuaris de serveis bancaris beneficia els clients de les tres entitats financeres.

Ausbanc ha presentat més demandes contra els límits d'interès mínims i màxims que bancs i caixes apliquen a les seves hipoteques. D'aquestes causes encara no n'hi ha sentència. Entre les entitats demandades hi ha les catalanes Caixa Girona, adquirida per La Caixa, Caixa Penedès, integrada a Mare Nostrum, i el Guipuzcoano, del Banc Sabadell. També hi són el Banco Popular, CajaSur, Unicaja, Banca March i la Caja de Ahorros de la Inmaculada d'Aragó.

Legalitat de les clàusules

BBVA i Cajamar Caja Rural es van oposar a l'execució provisional de la sentència perquè consideren que la llei els empara. És per això que la van recórrer i ara esperen que l'Audiència Provincial revoqui la resolució del jutge. Des de BBVA asseguren que les clàusules de terra i sostre són perfectament legals a l'ordenament jurídic espanyol. A més, destaquen que s'han anat aplicant amb normalitat els últims 20 anys. Per contra, Rafael García va explicar a l'ARA que la sentència confirma una il·legalitat en què hi havia legalitat.

Fonts financeres adverteixen que la decisió del jutjat de Sevilla modifica un contracte privat entre l'entitat financera i els seus clients, sense que aquests últims s'hagin presentat com a part de la causa. És per això que en cas que finalment es revoqués la sentència, aquests clients poden veure's obligats a pagar el que hagin deixat de desemborsar.

Les mateixes fonts expliquen que la sentència qüestiona la seguretat jurídica del sistema hipotecari espanyol en un context en què les entitats financeres necessiten confiança per atraure finançament dels mercats majoristes. En aquest sentit, expliquen que l'eliminació de les clàusules de terra i sostre encarirà el crèdit hipotecari en un futur.

Rafael García, per contra, considera que la sentència no justifica canvis en la política comercial de les entitats. L'advocat considera inadmissible que bancs i caixes amenacin amb apujar els interessos del crèdit si finalment l'Audiència Provincial confirma la decisió presa pel jutjat mercantil de Sevilla.

stats