Crònica 21/09/2011

El Govern frena l'aplicació del tribut a l'espera del 20-N

Davant l'alta probabilitat que el PP guanyi les eleccions espanyoles i deixi sense efectes la recuperació de l'impost de patrimoni, el Govern prefereix fer uns pressupostos del 2012 que obviïn l'ingrés.

Sara González
2 min
El Govern frena l'aplicació del tribut a l'espera del 20-N

Barcelona.Mentre el PP i el PSOE fan servir de carnassa electoral l'impost de patrimoni, el Govern opta per no moure fitxa i mirar-s'ho des de la barrera fins que hi hagi un nou inquilí a la Moncloa. El portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, va explicar ahir que la Generalitat ha decidit trepitjar el fre i no incloure, per ara, els ingressos pel recuperat impost en els pressupostos del 2012. L'objectiu és estalviar-se el maldecap d'haver previst un ingrés que no arribi mai si el PP guanya les eleccions i retira la mesura impulsada que els socialistes preveuen aprovar aquesta setmana. I de retruc, a dos mesos vista del 20-N, també esquiva l'animadversió que l'impost pugui generar entre part del seu electorat.

L'episodi del fons de competitivitat és el precedent en què es basa el Govern per no moure fitxa. Homs va advertir que la "deslleialtat de l'Estat espanyol és persistent" i queda retratada en aquests 1.450 milions d'euros que els socialistes van insistir que fossin inclosos en els pressupostos catalans del 2011 i que finalment no han estat cobrats. "Si els haguéssim incorporat, ara ens hauríem gastat els diners i tindríem encara més dèficit", va afirmar el portaveu per justificar la seva actitud de "prudència".

El Govern assegura que vol fugir del "pim pam pum" en una qüestió que considera "electoralista", però també s'estalvia prendre partit davant una qüestió polèmica sobre la qual Josep Antoni Duran i Lleida va reconèixer dilluns que tenen poc marge de maniobra si l'executiu espanyol la tira finalment endavant. "Si tenen ganes de fer campanya al voltant de l'impost de patrimoni, que la facin, però el Govern ha d'actuar amb cautela i no comprometre recursos que no sabem si hi seran o no", va insistir Homs.

Però encara que CiU consideri que es tracta d'un impost que perjudica les classes mitjanes, si els populars guanyen les eleccions i, al contrari del que pronostica l'executiu d'Artur Mas, mantenen aquest tribut, seria molt difícil de justificar davant la ciutadania fer cas omís d'aquesta imposició. Duran va recordar el delicat estat de les arques de la Generalitat -una qüestió en la qual insisteix constantment el Govern per justificar les retallades-, una situació que fa gairebé impossible renunciar a una nova font d'ingressos. Sobretot després de l'eliminació de l'impost de successions, que ha estat munició important per als partits d'esquerres per criticar la política econòmica del Govern.

Uns recursos que no es perden

En tot cas, i mentre duri el període electoral, CiU es quedarà al marge i evitarà expressar si combrega amb la proposta del PP o amb la del PSOE, una actitud clau per no ficar-se de peus a la galleda just abans d'unes eleccions espanyoles en què busca ser decisiva. Homs va precisar que d'incloure els ingressos als comptes del 2012 si el tribut es manté sempre s'hi és a temps i hi ha moltes "solucions legals per incorporar-los". D'entrada, el Govern calcula que això no passaria fins al primer trimestre del 2012, perquè amb el 20-N pel mig l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat es dilatarà fins a la primavera. Per tant, i sabent que a males els recursos no els perdrà, CiU anirà sense presses per no fer cap pas en fals.

stats