En breu
Crònica 23/02/2012

Islàndia jutjarà per frau els principals banquers de la crisi

1 min
Islàndia jutjarà per frau els principals
 Banquers de la crisi

Inculpació al màxim nivell

Quatre alts responsables del Kaupthing Bank d'Islàndia seran jutjats al març pels delictes de frau i manipulació del mercat. Ahir es van fer públiques les inculpacions que el fiscal especial, encarregat d'investigar la fallida de les principals entitats financeres islandeses l'any 2008, va dictar contra l'expresident de l'entitat bancària Sigurdur Einarsson; l'exdirector executiu Hreidar Mar Sigurdsson; l'empresari islandès i segon màxim accionista del banc, Olafur Olafsson, i el president de la banca Kaupthing a Luxemburg, Magnús Gudmundsson. Els dos primers ja van passar mesos d'arrest en el marc de la investigació per aclarir una fallida que va deixar un deute de 50.000 milions de dòlars i que va acabar arrossegant les altres dues grans entitats financeres d'Islàndia, Landsbanki i Glitnir.

Responsabilitats polítiques

Islàndia també té obert un altre cas contra l'ex-primer ministre Geir Hilmar Haarde, en el poder quan va esclatar el crac bancari, i a qui s'acusa de sis delictes, entre els quals hi ha no haver protegit el país del risc financer. La justícia, però, comença a estar sota la pressió de la classe política, que considera que el procés per assenyalar responsabilitats s'allarga massa.

En aquests tres anys els bancs de l'illa han perdonat préstecs per valor del 13% del seu PIB. El país s'ha refet econòmicament i, segons l'OCDE, aquest any creixerà un 2,4%. Islàndia està en plena negociació del seu futur ingrés a la Unió Europea.

stats