Publicitat
Publicitat

CONFLICTE ENERGÈTIC

El 2011 l'Argentina va haver d'importar petroli per primera vegada en la seva història

Kirchner vol recuperar l'autoabastament i mira cap al Brasil

Minuts després que la presidenta argentina anunciés la intervenció d'YPF, funcionaris del ministeri de Planificació es van presentar a la seu de la petroliera amb una llista dels directius que havien de dimitir i van ordenar que es canviés la seguretat de l'edifici.

Aquesta ha estat la primera conseqüència de la decisió presa per Cristina Fernández de Kirchner, que obre un nou capítol en la història d'YPF i apunta a un apropament cap al Brasil i pensant en el Mercosur.

Per què ara?
La presidenta atribueix el dèficit energètic a la mala gestió d'YPF

YPF produeix prop del 40% del petroli de l'Argentina i Cristina Fernández va relacionar la baixada de la producció de la petroliera amb la necessitat d'importar energia. L'empresa sempre ha estat vista com la garantia del subministrament energètic a l'Argentina. Néstor Kirchner ja va aplaudir la privatització d'YPF quan era governador de la província de Santa Cruz i després, com a president, va forçar l'entrada de l'argentí Grupo Petersen en l'accionariat, que va comprar un 25% de les accions i va situar Sebastián Eskenazi en la direcció de l'empresa. Repsol, però, va mantenir-ne el 58%.

La caiguda en la producció i sobretot el costós dèficit energètic que l'Argentina va viure l'any passat per primera vegada han estat el detonant de l'expropiació. Cristina Fernández de Kirchner va acusar Repsol de "buidar" YPF i va criticar la baixada de les inversions. La vídua de Néstor Kirchner només va expropiar accions de la participació de Repsol, sense tocar les del Grupo Petersen.

Què hi perd Repsol?
La petroliera espanyola perd una filial amb un gran futur

Entre el preu de la compra, les inversions, els dividends i el que va cobrar per vendre el 25% al Grupo Petersen, Cristina Fernández va dir que Repsol ha guanyat 6.736 milions d'euros en els 13 anys que ha estat propietària d'YPF. En aquest temps, a més, ha vist com els tècnics d'YPF descobrien el jaciment de Vaca Muerta, el més gran de l'Argentina.

Amb l'expropiació d'YPF, Repsol perd una filial que li havia arribat a proporcionar la meitat dels seus beneficis totals. Actualment representava el 50% de la seva producció i el 40% de les seves reserves.

Quant costarà tot?
No es va indicar el preu pel qual s'expropiarà la petroliera

L'organisme encarregat de fixar el preu d'una expropiació és el Tribunal de Taxació de la Nació i el preu de mercat de les accions d'YPF serà clau per decidir-lo. El preu, però, és ara la meitat del que tenia a principis de gener. La causa, principalment, els diversos anuncis de retirada de llicències per explotar jaciments petrolífers. Amb aquests anuncis, els governadors de les províncies van reduir considerablement el preu que l'Argentina haurà de pagar a Repsol. El que Cristina Fernández no podrà abaratir, però, seràn les altes inversions que YPF haurà de fer per seguir extraient petroli dels jaciments argentins.

Amb quins aliats?
El govern argentí fa partícips les províncies en la gestió d'YPF

A part del decret que va intervenir YPF de manera immediata, el projecte de llei va ser tramitat pel Senat, on el procés legislatiu és més ràpid i fa partícips les províncies que hi són representades. De fet, el paquet del 51% de les accions expropiades serà partit en dues parts gairebé iguals. Un 51% (un 26,01% del total) estarà en mans de l'estat central i un 49% (un 24,99% del total) estarà en mans de les províncies productores de petroli. Aquesta partició, però, inclou un contracte que obliga les províncies a votar sempre en el mateix sentit que la part majoritària, és a dir, l'estat central. D'aquesta manera, el govern es garanteix el control de la petroliera.

Quin és el futur d'YPF?
La presidenta apunta el Brasil com a soci estratègic en el sector

Insistint en l'autoabastament energètic i parlant de la futura YPF pública, Cristina Fernández va fer menció a la petroliera argentina Petrobras com un soci estratègic amb qui treballar de manera coordinada i d'igual a igual. La presidenta va parlar d'una "regió d'autoabastament" que inclogui tota l'Amèrica Llatina i va insinuar una participació de Veneçuela, prèvia integració en el Mercosur.

Cristina Fernández també va alabar Noruega, país que ha assenyalat com un "model interessant a observar" per la seva política de reinversió dels beneficis extrets de la venda dels seus recursos.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT