DIADA MUNDIAL DE LA JOVENTUT
Crònica 11/08/2011

L'Església catalana es bolca amb els joves catòlics

Marta Bausells
3 min
L'Església catalana es bolca amb els joves catòlics

La visita del Papa a Madrid la setmana que ve durà a la capital de l'Estat milers de persones en pelegrinatge. De fet, l'efemèride és la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), trobada internacional de joves cristians que organitza l'Església Catòlica des del 1984 i que enguany ja ha registrat mig milió d'inscripcions, tot i que l'organització preveu superar el milió. Dels participants, més de 32.000 passaran primer per Catalunya entre avui i dilluns, i assistiran, aquest cap de setmana, a un conjunt d'activitats lúdico-religioses que organitza l'arquebisbat de Barcelona.

El gruix dels joves arribaran entre avui i demà. Les diòcesis els oferiran allotjament entre cases de famílies, parròquies i escoles concertades. Barcelona n'acollirà la majoria: un total d'11.500, provinents de 38 països diferents. Disposarà, a més de 102 escoles i parròquies, de dos espais addicionals: el Palau Sant Jordi -on aquesta nit ja han dormit uns 1.000 francesos- i el Pavelló de la Mar Bella, que s'han omplert de llits gràcies a un acord entre l'arquebisbat i l'Ajuntament. La resta de diòcesis també rebran pelegrins: 5.900 dormiran a Tarragona; 1.700, a Terrassa; 6.000, a Girona; 3.220, a Vic; 1.300, a Sant Feliu de Llobregat; 1.290, a Tortosa; 260, a Lleida; 1.700, a la Seu d'Urgell, i 630, a Solsona.

A Barcelona, l'organització i la logística aniran a càrrec d'un equip de 212 voluntaris, dirigits per coordinadors. El cap de setmana, quan tots els joves siguin a la capital, es faran els actes centrals de BCN Acull, la trobada barcelonina: el més important, una eucaristia multitudinària al Parc del Fòrum dissabte al matí -en què participaran tots els bisbes de la Tarraconense-, i també un concert al vespre al mateix espai i dues eucaristies més diumenge a la Sagrada Família, proclamada basílica fa només nou mesos en l'última visita del Papa a l'Estat.

Joves locals implicats

Algunes parròquies han començat a rebre grups de joves d'arreu del món aquests dies, en quantitats reduïdes. Una d'elles és la de l'església major de Santa Coloma de Gramenet, en la qual Rocío Muñoz, de 18 anys, fa deu anys que participa. Dimarts van rebre un grup de peregrins de Guatemala, i ella comentava que aquests dies espera "conèixer gent i fer el màxim possible per a ells, que marxin pensant que estar a Barcelona ha estat fantàstic". Muñoz, que fa de coordinadora de l'arxiprestat de Gramenet i treballarà en les misses del temple de Gaudí, afirma que "estar amb joves t'obre món", i que voldria acollir-los encara que no hi hagués visita papal.

La coordinadora de l'arxiprestat de Vilapicina, Sílvia Urbina, apunta que té moltes ganes d'implicar-se en l'acollida, sobretot perquè no ha participat mai en cap jornada mundial. Tot i així, Urbina explica que el seu grup no anirà a Madrid -a diferència de molts altres- a rebre el Papa, "perquè no ens hi sentim identificats, preferíem fer l'acollida i prou". Destaca que és una decisió personal de cada membre. Aquests dies, en tot cas, treballen per atendre l'arribada de 600 joves de Milà i de la zona italiana del Piemont.

"Cadascú ha de desenvolupar la missió que té encarregada", els recordava mossèn Toni Roman, l'organitzador dels actes a Barcelona, en una trobada de voluntaris d'aquesta setmana. "Heu de donar el millor de vosaltres, caldrà posar-hi moltes hores i, alhora, llançar-se a viure l'experiència", els encoratjava, citant una frase de Joan Pau II.

Les estades les fiançaran els propis pelegrins, les diòcesis i les empreses col·laboradores amb la jornada mundial. El consistori barceloní, que ha cedit gratuïtament els espais municipals que s'utilitzaran per als actes i perquè hi dormin els joves, prepara un dispositiu especial de la Guàrdia Urbana de cara a dissabte. Uns 334 autocars arribaran al Fòrum al matí.

stats