PRESSIÓ CONTRA ELS REFORMISTES
Crònica 09/03/2011

L'"ala dura" del règim iranià destrona un dirigent crític

L'expresident de l'Iran, Akbar Haixemi Rafsandjaní, va perdre ahir el lideratge de l'Assemblea d'Experts, l'òrgan que escull el líder suprem iranià, en supervisa la feina i pot fer-lo dimitir.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'expresident de l'Iran (a la dreta) a l'Assemblea d'Experts d'ahir a Teheran.

El corrent més dur i integrista del govern del president iranià Mahmud Ahmadinejad està aconseguint aïllar tots els líders reformistes que encara conserven un mínim de poder al país. Rafsandjaní, de 76 anys i un dels grans supervivents de la revolució islàmica de Khomeini, es va veure obligat ahir a deixar el càrrec arran de les pressions de l'anomenada "ala dura" del règim. L'expresident, al poder del 1989 al 1997, va donar suport a l'última candidatura dels dos líders destacats de l'oposició iraniana, Hossein Mussaví i Mehdi Karrubí. A més a més, després de les eleccions del 2009, va denunciar un frau massiu a favor de l'actual president Mahmud Ahmadinejad.

L'aïllament de Rafsandjaní no és un fet que sorprengui l'oposició iraniana, i més encara després dels últims arrestos domicilaris de Karrubí i Mussaví arran de les manifestacions atiades per les revoltes en altres països àrabs.

Control sobre l'aiatol·là

El càrrec que ostentava l'expresident li permetia incidir de forma directa en la política del país. L'Assemblea d'Experts és un òrgan format per 86 líders religiosos que designa el líder suprem iranià, en supervisa la feina i té prou autoritat per fer-lo dimitir. No és estrany, doncs, que una emboscada orquestrada per l'equip polític que dóna suport a l'integrisme de l'aiatol·là Mohammad Reza Mahdavi Kani -que s'ha quedat el càrrec- l'hagi retirat de l'Assemblea.

Segons els analistes, el vot no tindrà un gran impacte pràctic, a curt termini, dins la complexa estructura política del país, però és clarament un triomf de l'"ala dura" dins l'Assemblea. Tanmateix, aquesta alternança política posa encara més en relleu el viratge integrista d'Ahmadinejad i dóna més arguments a l'oposició, sembla que està preparada per tornar-se a mobilitzar en qualsevol moment i que ha fet veure una altra vegada al president el fantasma de les revoltes del 2009.

Els carrers de Teheran es despertaven ahir atapeïts d'agents de seguretat, segons els testimonis consultats per l'agència Reuters. Hores més tard, la web de l'oposició Kaleme.com informava que els antiavalots havien tornat a dispersar les protestes amb gasos lacrimògens al centre de Teheran i es disculpava per la notícia difosa la setmana passada en què assegurava que el règim havia detingut els líders de l'oposició, Mussaví i Karrubí. Segons la web es troben sota control a casa seva.

L'advertència de l'expresident

"Hi ha alguns oficials que volen monopolitzar el lideratge, però és un problema encara més greu que el líder suprem es vulgui imposar per sobre de les faccions polítiques", deia Rafsandjaní arran de la reelecció d'Ahmadinejad. És el missatge que ha volgut llançar l'expresident aquests últims anys i que ha fet que el poder polític de Rafsandjaní hagi anat perdent pes des que va perdre en els comicis contra Ahmadinejad el 2005. El clergue també ha hagut d'afrontar les contínues acusacions de corrupció i la seva família ha estat perseguida, però encara pot arbitrar en els òrgans de govern a través de la presidència del Consell de Conveniència.

stats