NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 12/06/2011

L'oposició dubta que la reforma dels convenis es noti

Els experts laborals, els agents socials i l'oposició dubten de la utilitat de la la reforma dels convenis col·lectius aprovada divendres pel govern espanyol, que entra en vigor avui.

Elena Freixa
3 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha hagut de legislar davant de la incapacitat de patronals i sindicats d'arribar a un acord sobre els convenis col·lectius.

Barcelona.El decret llei de reforma dels convenis col·lectius entra avui en vigor, però els partits de l'oposició i alguns experts consultats són escèptics en els efectes reals que tindrà la nova normativa, que ara afronta un tràmit parlamentari en què els canvis estan assegurats. Els protagonistes, sindicats i patronals, insatisfets amb el redactat aprovat pel govern espanyol, ja han començat els contactes amb els grups parlamentaris per poder introduir esmenes, i en paral·lel no descarten reprendre el diàleg bilateral, conscients que ells han de ser, al final, els qui apliquin a l'àmbit de les relacions laborals qualsevol legislació.

Les crítiques que plouen sobre el text del govern, que estarà vigent durant els mesos que s'allargui el tràmit parlamentari, van sobretot en la línia de la inseguretat jurídica que pot generar comptar amb una llei provisional.

Pacte "en fred" El Govern veu inacabades les solucions a la caducitat

La secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sànchez, considera que la reforma para molta atenció a les grans empreses i grans patronals sectorials i deixa de banda les petites empreses, que són el gruix del teixit productiu. En declaracions a Efe, Sànchez aposta per introduir a la reforma el "pacte en fred" en aspectes com la caducitat dels convenis, per fixar les regles del joc abans que es presenti el problema i no quan el conveni ja ha entrat en temps de descompte (en la pròrroga).

El pacte en fred és una fórmula que ja s'utilitza per pactar serveis mínims en determinats sectors en cas que es convoqui una vaga. La Generalitat també troba a faltar que no es doni més pes al conveni sectorial autonòmic.

Lluny de les necessitats El PP diu que el decret està buit i no resol el dia a dia

El portaveu d'Economia del PP, Cristóbal Montoro, creu que el decret no tindrà cap efecte a curt termini. Diu que el text segueix lluny de les necessitats de les empreses i que en canvi els genera inseguretat jurídica. Montoro ha afegit que "no caldrà ni derogar" aquesta normativa perquè la manca de consens la farà "inaplicable". Entre les possibles esmenes del PP hi haurà la proposta de desvincular salaris i IPC, així com més mesures de flexibilitat interna a les empreses.

Normativa transitòria Els experts creuen que el caràcter transitori resta efectivitat

El caràcter transitori de la llei, com va passar amb el decret de la reforma laboral, pot confondre a empreses i agents socials a l'hora d'aplicar-la, especialment pel que fa als nous períodes de prorrogar per renegociar convenis, que ara seran més curts. Segons el director del bufet d'advocats Sagardoy, Manel Hernàndez, els canvis en les relacions laborals via conveni sempre són "a mitjà termini" i quan la llei passi pel Congrés d'aquí a uns mesos, "les condicions i fins i tot la composició de l'arc parlamentari poden haver canviat", conclou.

Ningú content Sindicats i patronals ja pensen en tot el que s'ha de reformar

El malestar dels sindicats i patronals és patent. La portaveu de CCOO, Dolors Llobet, assegura que el text deixa riscos a l'hora de negociar, ja que no queden clar els supòsits per despenjar-se salarialment del conveni i es confereix un paper "ambigu" a les comissions paritàries. Des d'UGT, Camil Ros, avança que aquests buits poden traduir-se en un increment de la conflictivitat a les empreses. Les crítiques de la patronal es queixen de manca de profunditat en la reforma i fins i tot de retrocessos respecte al que s'havia arribat a preacordar amb els sindicats. Volen més flexibilitat, una solució més bona a la caducitat i que reapareguin aspectes claus com la lluita contra l'absentisme.

stats