RESPOSTA A LA CRISI
Crònica 25/03/2011

Mas obvia els consells dels experts per salvar la cimera

Ferran Casas / Sara González
4 min
L'aperitiu de la cimera Artur Mas va explicar ahir, davant de l'Associació Espanyola de Directius, algunes de les prioritats per superar la crisi.

L'agosarat, concís i desacomplexadament liberal document anticrisi del grup de quinze assessors del Govern que lidera el president d'Abertis, Salvador Alemany, havia esdevingut una bomba de rellotgeria per a Artur Mas. Conscient que posar sobre la mesa de diàleg qüestions com el copagament en més serveis públics, el contracte únic, el tipus únic de l'IRPF o l'energia nuclear dinamitava la cimera anticrisi d'avui, ja que només satisfeia el PP i la patronal, el president va esmerçar ahir tots els seus esforços a salvar la trobada. I ho va fer amb una proposta àmplia però, en general, inconcreta i amb vocació d'obrir joc i que ningú pugui oposar-s'hi radicalment. Presidència va obviar els temes més polèmics introduïts pel Consell Assessor per la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) i es va conformar amb esbossar l'agenda de reformes .

Mas estava en un atzucac del qual només podia sortir com ho va fer: amb equilibris. I és que d'una banda, no es pot permetre, després del culebró de l'impost de successions, un altre fracàs en el front econòmic, presentat en el seu dia com el punt fort de l'executiu de CiU. Per això està obligat a crear avui una sintonia que englobi els partits i agents socials. D'altra banda, pretén sortir-se'n sense deixar en evidència la feina del CAREC o tocar-lo de mort. El seu govern el va crear i li va donar via lliure per fer unes propostes que van arribar als grups parlamentaris dimecres al matí. El document que es va enviar ahir a la nit feia referències mínimes al CAREC i de les propostes que més havien indignat a l'esquerra, ni en parlava.

Dos documents damunt la taula

D'entrada, avui, quan Govern, CAREC, representants polítics, sindicats i empresaris s'asseguin, tindran a les seves mans l'informe del Consell Assessor i, finalment, l'exigit document de l'executiu: un guió de treball que dóna pistes i que, fugint del liberalisme del CAREC, no obre, per ara, la caixa dels trons.

El document governamental no parla del tipus únic de l'IRPF, ni del contracte laboral únic ni de l'energia nuclear. Sí de l'acord estratègic del tripartit, "que ha estat un bon full de ruta per anys passats". Parteix de la base que gran part del receptari català ha de passar per Madrid i que, per tant, caldrà dur-lo a les Corts. En la part propositiva, el document que Mas va inspirar després de tot un dia de converses, té tres parts. D'una banda, hi ha els compromisos que, directament, assumeix l'executiu. Entre ells, una llei per simplificar l'administració, posar al dia la Formació Professional, apostar pel Corredor del Mediterrani, reformar la llei estatal de ports o insistir en la posició determinant de la Generalitat al Prat. En les peticions a Madrid, inclou una àmplia reforma de l'impost de societats per beneficiar les empreses o simplificar l'IVA. Com a novetat es compromet a fer un nou programa d'inserció, que es dirà Fem Ocupació.

De l'altra, s'aborden assumptes de fons i de caràcter estratègic que els assistents a la cimera (que tindrà el caràcter permanent que reclamava el PSC) treballaran "conjuntament amb el CAREC". Aquest és, sens dubte, el capítol més genèric. Les bones intencions passen per aconseguir més crèdit per a les empreses; flexibilitzar el marc legal de les pimes; aconseguir "més interrelació" entre la recerca, la innovació, la universitat, la indústria i l'activitat productiva; fomentar l'empreneduria, i obrir el debat energètic. En aquest últim punt citen les energies renovables i el "respecte al medi ambient", però no apostes controvertides de CiU com l'energia nuclear o la línia de molt alta tensió.

Més ambició amb el concert

El tercer bloc propositiu és un mandat al Parlament sobre el pacte fiscal. I aquí sí que Mas va més enllà del CAREC. S'insta la comissió pactada entre CiU, ERC i SI a acabar la seva feina abans del 31 d'octubre i s'aclareix que la proposta ha de donar lloc a un model equiparat "al concert". O el que és el mateix: a "recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos".

Mas posava en negre sobre blanc els suggeriments dels grups. Durant els contactes, singularment amb PSC, PP i ERC, va vendre'ls el peix al gust per evitar trencar la corda. Mentre que a ERC li concedia la referència explícita al concert, al PP el seduïa amb la rebaixa d'impostos com l'IVA o el de societats, i al PSC li posava en safata un nou model de gestió de les infraestructures.

A primera hora del matí ja va quedar clar que s'apartava el copagament. Mas va expressar als grups que el Govern no compartia l'opció avalada pel CAREC. Aquesta actitud, sumada a altres silencis, despertava recel en el PP, que trobava "curiós" que el president encarregui a un consell de prestigi un informe i no en faci "ni cas".

Especial interès tindrà la compareixença que Alemany farà tres quarts d'hora abans de l'inici de la cimera. Un dels membres del Consell treia ferro al text de Mas assegurant a l'ARA que ja se'ls va advertir, quan se'ls va encarregar l'informe, que el Govern no subscriuria el 100% de les propostes, un fet que els va fer sentir "encara més lliures".

Així doncs, amb unes propostes molt obertes com a punt de partida, el president escenificarà una crida al consens a la qual els agents polítics i socials difícilment es podran negar. "Aquesta cimera serà una experiència inèdita", va anunciar ahir en un dinar amb l'Associació Espanyola de Directius. La cocció ha estat, si més no, curiosa.

stats