Crònica 19/06/2011

Motius per a l'esperança

Ignasi Pujol
2 min
Motius per a l'esperança

Barcelona.A mitjans del 2009 el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, assegurava detectar "brots verds" a l'economia espanyola. Res més lluny de la realitat. Podria dir-se que el pitjor encara havia d'arribar, tal com es va fer palès posteriorment en les reformes imposades per la Unió Europea (pensions, laboral i sistema financer).

Malgrat tot, podria dir-se que comencen a veure's alguns símptomes de recuperació, tot i que l'experiència demostri que s'han de prendre amb cautela. Un dels indicadors favorables és l'increment del trànsit aeri durant els últims mesos. Entre els mesos de gener i maig el volum de viatgers als aeroports espanyols ha crescut un 8,5% respecte als cinc primers mesos de l'any anterior, fins als 75 milions d'usuaris. Segons la indústria aèria i el ministeri de Foment aquestes dades constitueixen un termòmetre de la recuperació de la confiança dels viatjants.

Tràfic portuari

El tràfic de mercaderies del port de Barcelona entre gener i abril va créixer un 9% respecte al mateix període de l'any anterior, fins a assolir els 14,5 milions de tones de càrrega. El tràfic de contenidors, la principal activitat de la infraestructura barcelonina, va augmentar un 18% gràcies a l'impuls dels intercanvis comercials amb Àsia i el nord d'Àfrica.

La demanda elèctrica a Espanya ha crescut només un 0,1% durant els primers cinc mesos de l'any.

Un indicador que encara no presenta números positius és el trànsit de vehicles a les autopistes. El trànsit registrat pel grup català Abertis, un dels principals concessionaris europeus de vies de peatge, va caure a Espanya un 5,5% durant el primer trimestre del 2011, en contrast amb els augments experimentats a França (+3,8%) i l'Amèrica Llatina (+6,4%).

Pel que fa a Catalunya, Abertis va registrar un retrocés del trànsit del 3,1% a les autopistes d'Acesa (carreteres C-31, C-32, AP-7 i AP-2) i d'un 3,8% en el cas d'Aucat (túnels del Garraf).

Una de les principals esperances a curt termini és la campanya turística d'estiu, ja que es tracta d'un dels sectors motor de l'economia espanyola. El sector preveu tancar l'any amb un creixement del 2,5%, el doble del que es preveia a principis d'any. Aquest increment addicional s'explica per l'efecte favorable que tindran per a les destinacions turístiques espanyoles les revoltes al món àrab.

Concretament, s'estima que el desviament de turistes de destinacions com Egipte o Tunísia cap a Espanya podria suposar un impacte econòmic de 2.000 milions d'euros, amb 25 milions de pernoctacions.

stats