ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 02/10/2011

Pluja de promeses

Miquel Codolar Salvador Almenar
4 min
No se li escapa res El candidat socialista va concretar les motivacions, els objectius i les xifres d'algunes de les mesures que vol al programa. Floretes a tort i a dret Rajoy, ahir a València, no va estalviar elogis a l'alcaldessa, Rita Barberá, que va dir que ell és "l'esperança de qui ho ha perdut tot".

Madrid. / València.El PSOE vol encarir el tabac i l'alcohol, més igualtat home-dona i una reforma electoral

Rubalcaba vol més impostos al tabac i l'alcohol per combatre el dèficit sanitari, reformar la llei electoral per acostar la política als ciutadans i obligar les empreses a tenir dones als consells d'administració.

L'Alfredo Pérez Rubalcaba més racional i pràctic va detallar ahir d'on espera treure els diners per afrontar el dèficit sanitari sense haver de recórrer al copagament i a les privatitzacions. El candidat del PSOE va destacar el debat sobre les polítiques d'igualtat generat pel president José Luis Rodríguez Zapatero, però va dir que ara cal passar de la teoria a la pràctica. La conferència política per establir les bases del programa es tancarà avui.

Guerra a les retallades

Per eixugar el dèficit sanitari, més impostos al tabac i l'alcohol

Rubalcaba vol encarir un 10% els impostos al tabac i a l'alcohol -excepte el vi i la cervesa- per mantenir "la joia de la corona" de l'estat del benestar i evitar privatitzacions i el copagament. Aquesta iniciativa permetria recaptar 1.000 milions, la meitat del dèficit sanitari que les comunitats tindran el 2012. Per la resta va proposar obligar les asseguradores mèdiques privades a pagar l'impost de primes de risc (319 milions) i cobrar les prestacions a asseguradores, mútues i estrangers (700 milions). El candidat va exigir a les autonomies que gastin 3.000 dels 8.000 milions que rebran a partir de l'any vinent del finançament per eixugar deute sanitari.

Llistes desbloquejades

Reforma electoral per acostar la política als ciutadans

El sistema de les llistes desbloquejades -anomenat model preferencial- permetria que els ciutadans poguessin marcar les seves preferències entre els candidats d'una llista electoral. Rubalcaba vol un acord ampli amb els partits per reformar la Constitució i la llei electoral perquè ja s'apliqui a les eleccions espanyoles del 2015. Els electors podrien canviar l'ordre dels membres d'una llista. Els partits haurien de ser "més curosos" amb les llistes perquè els electors no els desacreditessin, interpreten els socialistes. Per assimilar la llei al model alemany també "es milloraria la proporcionalitat". També en aquest àmbit el candidat va proposar una circumscripció al Senat perquè els emigrants escullin quatre representants a la cambra alta. El PSOE té com a referència el model alemany.

Aprofundir en la igualtat

Més conselleres d'administració

La llei d'igualtat de Zapatero, en vigor des del març del 2007, va establir un termini de vuit anys perquè la quantitat d'homes i dones no superés el 60% i l'equilibri demogràfic s'estengués en tots els àmbits. Rubalcaba va recordar que el president espanyol ha situat aquestes polítiques en un lloc destacat, però va dir que la llei "no ha funcionat". Per això vol modificar-la i convertir recomanacions en obligacions. El candidat va dir que la iniciativa per aconseguir que "el que és legal sigui real" també s'ha d'aplicar dins el PSOE, i per això vol que més dones encapçalin llistes electorals.

Penalitzar la temporalitat

Els contractes temporals seran penalitzats en les cotitzacions

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va dir que per estimular els contractes indefinits es penalitzaran les empreses que abusin dels temporals en les cotitzacions.

El PP prioritza el suport als autònoms i als empresaris i ofereix una agenda liberal

Mariano Rajoy bonificarà amb 3.000 euros l'empresari que contracti al seu primer empleat i rebaixarà l'impost de societats. Unes mesures que beneficiaran pimes i autònoms, ninetes dels ulls del PP.

Rita Barberá, alcaldessa de València i autodescartada per encapçalar la llista del PP per la demarcació el 20-N, havia reclamat "més afecte". Segons ella, Gènova devia "reconeixement" a l'esforç dels militants al País Valencià. Així que Mariano Rajoy, sabedor de la importància d'aquest calador de vots per la majoria absoluta va traslladar a la capital del Túria l'acte amb autònoms i empresaris que va congregar la majoria de dirigents. Ahir va saldar el deute afectiu dirigint les primeres paraules a la "bona amiga" Barberá. "Una alcaldessa de qui tots els espanyols ens sentim legítimament orgullosos", va sentenciar. Ella és el baluard de València i ell coneix la importància que l'eterna alcaldessa senti que té suport. Del novell president de la Generalitat, Alberto Fabra, Rajoy es va limitar a reconèixer "l'encert i el sentit comú". Feta l'escenificació, Rajoy va anunciar una bateria de 14 mesures per reactivar l'ocupació, el crèdit i la creació d'empreses.

Autònoms i pimes

Bonificacions per crear ocupació i flexibilització tributària

Una de les mesures del programa del PP serà la bonificació de 3.000 euros als autònoms que contractin el primer empleat. Rajoy va justificar-ho al·ludint que l'ajut serà possible gràcies al fet que "el treballador deixarà de rebre la prestació per desocupació, cotitzarà i pagarà l'impost de la renda" amb què generarà ingressos per a l'Estat. Una altra mesura serà reduir l'impost de societats; les empreses que facturin menys de 5 milions tributaran al 20% i les que no superin els 12 al 25%. El PP vol una nova exempció d'aquest impost per a qui inverteixi en modernització. Per dotar de liquiditat les empreses, planteja que paguin només l'IVA de les factures cobrades; cosa "que ja es fa en altres països". Així mateix, preveu un procediment automàtic de compensació de deutes tributaris d'empresaris amb deutes reconeguts de l'administració. "És inadmissible que l'Administració em degui una dinerada i a més hagi de pagar impostos d'una cosa que no m'han pagat", va explicar.

Administració pública

Línies de finançament per pagar als proveïdors

Segons va reconèixer Rajoy, una important causa de tancament d'empreses és la morositat de les administracions, cosa que va titllar d'"inacceptable". Per això, va assegurar que flexibilitzarà les condicions de l'ICO per finançar deutes d'ajuntaments amb pimes i autònoms. Una altra preocupació per al seu govern serà reduir el dèficit per complir l'objectiu de no superar el 4,4% marcat per la UE, així com el sanejament urgent del sistema financer.

Marc jurídic

Garantir la unitat del mercat

Rajoy va apostar per centralitzar competències en matèria econòmica, com ara permetre que quan una empresa compleixi amb els requisits d'una administració per poder desenvolupar una activitat, automàticament li reconegui per a les altres. "No és de sentit comú un mercat únic europeu i que aquí en tinguem 17", va afegir. Altres mesures seran simplificar la creació d'empreses amb l'objectiu que puguin constituir-se en 24 hores a més de la reforma laboral.

stats