PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 11/04/2012

Rick Santorum abandona la cursa per la Casa Blanca

M.d. Shear / J. Rutenberg
3 min

THE NEW YORK TIMES / GETTYSBURG (PENNSILVÀNIA)Rick Santorum va abandonar ahir la cursa per la Casa Blanca. Així aplana el camí a la nominació de Mitt Romney a les primàries republicanes i acaba amb les aspiracions de convertir-se en l'opció ultraconservadora del partit en la batalla contra Barack Obama.

"Vam prendre la decisió aquest cap de setmana: la cursa presidencial ha acabat per a nosaltres i jo suspenc la campanya, però no hem acabat la lluita", va dir Santorum, des del seu estat natal de Pennsilvània, on ha passat tota la Setmana Santa pendent de l'estat de salut de la seva filla petita, Bella, ingressada per una pneumònia fins dilluns.

L'ultraconservador, reprimint-se les llàgrimes, no va voler especificar quina era la raó principal de la seva retirada. Va al·ludir a la malaltia de la seva filla Bella, de 3 anys i afectada per una trisomia del cromosoma 18 que li dificulta el creixement, però també va assenyalar que ja era a casa després de fer importants progressos.

El director de campanya del ja excandidat, John Brabender, va explicar als periodistes després de la roda de premsa que Santorum havia trucat a Romney de bon matí i havien acordat un trobada pròximament. Però l'ultraconservador i senador per Pennsilvània no va esmentar en cap moment l'exgovernador de Massachusetts i favorit en la cursa republicana per la Casa Blanca durant els 12 minuts que va durar el seu discurs. En les seves últimes paraules com a candidat es va dedicar a retre homenatge a totes les persones que l'havien acompanyat durant la campanya tot assenyalant que l'havien inspirat les seves històries de lluita i fe.

Després de passar-se mesos acusant Romney de ser un repte dèbil per a Obama, Santorum va dir només que continuaria la lluita per aconseguir que els republicans tornessin a la presidència i assegurar-se que el seu partit aconseguia el control del Congrés: "Aquest joc és lluny, lluny, lluny d'acabar-se".

Romney va difondre un comunicat just després que el senador per Pennsilvània acabés el seu comiat. "Santorum ha estat un competidor capaç i digne i el felicito per la campanya que ha fet", va dir l'exgovernador de Massachusetts. "Ha demostrat tant a ell mateix com al nostre partit i a la nació que és una veu important. Tots dos reconeixem que el més important és deixar enrere els errors dels últims tres anys i tornar a col·locar Amèrica en el camí cap a la prosperitat".

Ja al desembre, Santorum va començar una campanya porta per porta a Iowa amb un pressupost mínim, viatjant-hi només amb un petit grup d'ajudants en una furgoneta. Amb aquest model i un discurs ultraconservador i populista, va sorprendre Romney, tant en aquest primer estat de la cursa com també en deu primàries més.

Problemes de finançament

Però, últimament, la campanya de Santorum ha hagut d'enfrontar-se a una sèrie d'espots negatius d'un Romney escudat per una "súper PAC" milionària. La retirada del candidat ultraconservador no només multiplica els càlculs positius de Romney i el seu equip de campanya, sinó també el panorama econòmic de les primàries. Els dos candidats s'haurien hagut d'enfrontar a greus problemes de finançament en les pròximes setmanes, amb Santorum rebuscant en uns fons esgotats i Romney començant a gastar els béns acumulats de cara a la batalla amb Obama. De fet, l'exgovernador de Massachusetts ja havia destinat 2,9 milions de dòlars a les primàries de Pennsilvània del 24 d'abril, per aconseguir així fer una estocada mortal al seu màxim rival.

L'adéu de Santorum permet dirigir els fons de Romney cap a altres estats i acabar amb qualsevol opció dels candidats restants Newt Gingrich i Ron Paul, o bé ja idear l'estratègia de cara a la campanya contra el partit demòcrata.

Santorum va tancar ahir les possibilitats de l'ala més radical i de valors més conservadors del partit de tenir un peu a la Casa Blanca, però durant aquests tres mesos i mig de campanya ha demostrat a Romney que amb to moderat no n'hi ha prou per convèncer una ala dels republicans amb fortes arrels als EUA.

stats