EMPRESA
Crònica 06/03/2012

Salgado fitxa per una filial d'Endesa a Xile

M.m.
2 min
L'exvicepresidenta del govern espanyol Elena Salgado.

BARCELONA.El grup Enersis, que integra l'activitat d'Endesa a l'Amèrica Llatina, proposarà el nomenament de l'exvicepresidenta del govern espanyol Elena Salgado com a consellera de la filial xilena Chilectra. El fitxatge de Salgado, però, està pendent de les autoritzacions necessàries, perquè el nomenament de l'exministra d'Economia està subjecte a la llei d'incompatibilitats d'alts càrrecs, vigent fins a dos anys després de deixar les responsabilitats de govern. La legislació estableix, en concret, que fins a dos anys després de deixar el càrrec qualsevol alt membre del govern espanyol té prohibit treballar per a empreses privades sobre les quals hagi pres decisions de manera directa o sobre les quals hagi tingut coneixement en l'exercici del seu càrrec.

Fonts d'Endesa sostenen que serà ara Salgado la que mirarà de saber, amb claredat, si pot o no assumir la nova responsabilitat en la seva carrera professional.

El cas és que l'assessoria de Salgado es vincularia a l'activitat d'Endesa a Xile i no a Espanya, cosa que podria ser determinant per aconseguir l'autorització. Elena Salgado va ocupar la cartera de Sanitat amb el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero entre el 2004 i el 2007, i va passar després a ser ministra d'Administracions Públiques i a ser nomenada vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda el 2009.

Endesa, però, ja havia fet altres fitxatges de polítics. L'empresa compta amb l'expresident del govern espanyol José María Aznar com a assessor extern, i l'exministre d'Economia Pedro Solbes és conseller de la italiana Enel, que té el 92% d'Endesa.

Altres exdirigents també col·laboren amb empreses energètiques. L'expresident del govern espanyol Felipe González és conseller independent de Gas Natural Fenosa. Com a vocal del consell d'administració d'Endesa hi figura també Miquel Roca, exportaveu de CiU al Congrés. D'altres han fet el camí contrari. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, era membre, just abans d'incorporar-se a l'executiu, del comitè de nomenaments i retribucions d'Endesa.

stats