SETMANA CLAU PER A LA REFORMA DE LES PENSIONS

La jubilació als 67 anys allunya les parts quan falten cinc dies perquè acabi el termini per negociar

Sindicats i govern busquen l'acord 'in extremis'

Després del pessimisme transmès pel govern espanyol i els sindicats sobre la possibilitat de pactar la reforma de les pensions, tots diuen que mantindran el diàleg fins al final, que serà aquesta setmana.

La setmana que comença és, ara sí, la recta final en les tortuoses negociacions que mantenen el govern espanyol i els sindicats CCOO i UGT per reformar el sistema de pensions. El consell de ministres de divendres que ve aprovarà el projecte de llei de la reforma que, segons s'ha cansat de repetir el govern, inclourà el retard de la jubilació fins als 67 anys, un aspecte que a hores d'ara encara enfronta l'executiu i els agents socials.

Malgrat l'allunyament de postures que constataven divendres les parts, tots treballen encara per trobar una fórmula que condueixi a l'acord. Al llarg del cap de setmana hi va haver converses discretes per evitar que el diàleg torni a enterbolir-se com va passar amb la proposta de vincular un pacte sobre pensions a canvis en la política nuclear, que va quedar descartat.

La dificultat rau sobretot en el fet que allargar dos anys l'edat legal de jubilació a l'Estat espanyol de manera obligatòria és una línia vermella per als sindicats i un requisit indispensable del govern, que ha defensat la reforma a tots els fòrums internacionals en l'últim any. Trobaran l'equilibri per pactar? Les organitzacions sindicals ja han advertit que estan en contra que la jubilació s'endarrereixi de manera obligatòria i han ofert pactar un sistema d'incentius voluntaris per als que vulguin estar actius al mercat de treball més enllà dels 65 anys. L'executiu ofereix garantir el 100% de la pensió a qui es jubili als 65 anys havent-ne cotitzat 41, una proposta que els sindicats consideren abusiva, motiu pel qual demanen que es rebaixin els anys de cotització requerits.

La reforma també preveu ampliar el còmput d'anys per calcular la pensió dels 15 als 20 o 25 anys. El mateix govern va reconèixer que el nou sistema de càlcul rebaixaria entre un 1 i un 2% les pensions del gruix de treballadors.

Primera prova de la reforma
A finals de desembre el Pacte de Toledo va tancar un llarg capítol de converses i discussions i va redactar les seves recomanacions sobre la reforma. El document, que demà es votarà al ple del Congrés, recull propostes ambigües i reflecteix la manca d'acord entre els membres de la comissió parlamentària pel que fa a la jubilació als 67 anys. El PSOE, de moment, s'ha quedat sol defensant aquesta mesura.

Més continguts de