Crònica 25/02/2012

Tracte de favor al duc de Palma per entrar al jutjat

Enric B. Abelló
2 min

PALMAIñaki Urdangarin és especial. Té permís per baixar en cotxe la rampa de l'aparcament dels jutjats de Palma. El gendre del rei espanyol és diferent dels nou imputats del cas Nóos, que van declarar els dos dissabtes anteriors. I ho és en nom de la seguretat. Els altres imputats van haver d'entrar i sortir a peu del recinte dels jutjats i van quedar a mercè de les càmeres durant els prop de cinquanta metres que hi ha de la porta de l'edifici a la reixa de l'entrada del darrere.

El degà dels jutges de Palma, Francisco Martínez Espinosa, tenia previst que el duc de Palma entrés com tots els altres i com s'havia fet sempre fins ara, a peu. Només el podia fer canviar d'opinió un escrit oficial i argumentat de la policia en què es justifiqués que el seu cas era especial. El va rebre abans-d'ahir a la nit.

D'entrada va comunicar que no en diria res fins avui al matí. Però després es va desdir i en un comunicat va fer saber ahir al vespre que, amb "caràcter excepcional" i "per estrictes raons de seguretat", autoritzava al duc "l'accés en vehicle a la seu judicial de Via Alemanya".

Massa balcons al seu pas

Amb tot, Urdangarin, per raons d'imatge, podria decidir entrar a peu igualment. I això que baixar caminant fins a la porta del jutjat de guàrdia -la principal està tancada en cap de setmana- és molt perillós, segons la policia. Argumenten que hi ha massa balcons per controlar a les cases del voltant, creuen que algú podria intentar-lo atacar. De fet, però, alguns balcons ja s'han llogat a canals de televisió per xifres amb tres zeros. A més, la policia afirma que té por d'una possible agressió per part dels manifestants cridats per col·lectius universitaris, Maulets i joventuts de partits polítics que es concentraran davant la porta de l'aparcament a partir de dos quarts de nou del matí.

Es manifestaran tan a prop com els deixin. Perquè, també per seguretat, és ben probable que els manifestants ni tan sols puguin entrar al carrer Parellades, el que dóna a la porta de l'aparcament dels jutjats. Tot indica que estarà tallat i només hi podran passar els veïns, els que tinguin alguna relació amb el cas i els centenars de periodistes acreditats per cobrir la declaració.

A València, altres problemes

Segons fonts policials, un mig centenar d'antiavalots de la Península s'han desplaçat expressament a Palma per reforçar el dispositiu de seguretat. Això sí, no n'esperen cap de València, allà tenen "altres problemes", diuen. A aquests agents caldrà sumar-hi el dispositiu habitual que la policia de les Illes Balears ja ha posat en marxa els altres dos dissabtes, entre quinze i vint antiavalots per torn. A més, s'hi afegirà un nombre indeterminat d'agents de la unitat que protegeix els membres de la família reial espanyola.

Els policies es desplegaran davant dels manifestants i a la rampa de l'aparcament -on controlaran estrictament la identitat de tothom que hi vulgui passar-, però també n'hi haurà als balcons i terrats.

stats