RECERCA AL RIU FLUVIÀ
Crònica 25/12/2010

Tràgica nit de Nadal al Pla de l'Estany

¿Un suïcidi col·lectiu? ¿Un homicidi? Totes les hipòtesis estaven ahir a la nit obertes a Serinyà, després que un jove va ser trobat mort a Serinyà i que els seus pares haguesin anunciat un suïcidi col·lectiu.

Narcís Presas
3 min
Un agent de la policia local i un mosso d'esquadra, junt amb una dona no identificada, prenent notes ahir a la nit a l'exterior del Mas Cadavall mentre encara duraven les tasques de recerca als voltants de l'establiment de turisme rural .

SERINYÀ.La policia investiga la mort d'un jove d'entre 25 i 30 anys d'edat, produïda en una tràgica nit de Nadal en un mas aïllat entre Serinyà i Esponellà, a tocar de Besalú, a la comarca del Pla de l'Estany. Els Mossos d'Esquadra cerquen, a més, els pares del noi, la família Van Arkel, ja que en depenia de manera evident degut al fet que anava en cadira de rodes i patia autisme. La parella, de nacionalitat holandesa, que feia més de deu anys que s'havia instal·lat a Catalunya i que regentava al mencionat mas un establiment de turisme rural, no havia estat localitzada a l'hora de tancar aquesta edició.

Fonts pròximes a la investigació no descartaven ahir a última hora de la nit la hipòtesi que el cas es tracti d'un suicidi col·lectiu, tot i que a la mitjanit els bussejadors desplaçats al riu Fluvià, proper al mas aïllat on va ser trobat el cos sense vida del jove, no havien localitzat cap cos .

Les preses del riu Fluvià

L'esmentada hipòtesi es basa, segons van explicar les mateixes fonts, en què, pels voltants de la casa, anomenada Can Cadavall i que generalment oferia servei turístic d'abril a octubre, van aparèixer escampades una sèrie de notes on els pares hi havien explicat que es tractava d'una acció "en el marc d'un suïcidi col·lectiu".

Hi precisaven, a més a més, el lloc on la parella tenia intenció de treure's la vida després de la mort del fill: a l'alçada de dues preses del riu, que es troben relativament a prop de la casa, en bon estat i ubicada en un paisatge idílic de difícil accés a través d'un camí d'accés no asfaltat. No gaire lluny, hi ha la residència de tercera edat Les Heures. La zona és coneguda com a Barri de Bosquerós.

Portaveus dels mossos d'Esquadra van eludir confirmar o desmentir cap hipòtesi, més enllà de la mort del jove holandès. Tampoc es va aclarir si el jutge establiria el secret de sumari, però la presència de la policia judicial apuntava en aquest sentit.

Prudència

El cos del noi va ser descobert per un familiar en un dels lavabos de la casa, i poc després de les sis de la tarda va ser trasladat a l'Institut Anatòmic Forense de Girona, on se li practicarà l'autòpsia. Un veí de Serinyà va explicar que uns amics s'havien presentat a la casa cap al vespre, tot assegurant que hi havien estat convidats. La zona es trobava anit acordonada i envoltada de cossos dels Mossos d'Esquadra. La policia judicial va abandonar el mas passades les onze de la nit, com també ho va fer un vehicle amb matrícula holandesa.

A Can Cadavall es va presentar tot just després d'haver-se assabentat dels fets l'alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon i Guasch. Preguntat sobre la hipòtesi del suicidi col·lectiu, el batlle es va mostrar molt prudent. "És encara d'hora per assegurar res", va comentar. "De moment, podem parlar d'una persona morta i de dues més en recerca", va afegir. Els fets van alterar molt la prevista plàcida nit nadalenca en una població que tot just supera el miler d'habitants, bona part dels quals coneixia de manera directa o indirecta la família del Mas Cadavall.

El màxim representant del consistori coneix la família, tot i que va dir que no hi mantenia gaire contacte. Sí que va confirmar que el jove mort es desplaçava en cadira de rodes i tenia alguna mena de problema relacionat amb l'autisme. Ahir a la nit es desconeixien encara les causes de la mort del noi. Sí que va ser desmentit que el cos del jove hagués aparegut cremat a la banyera del bany de la casa, com en un primer moment havia avançat un testimoni.

Turisme rural

La família de Johan van Arkel, originària d'Eindoven, oferia habitacions per llogar als turistes que visitaven la zona a un preu de 25 euros per persona i nit, segons consta a la pàgina web de Turisme de Girona. A la casa, amb una capacitat per a onze visitants i que es venia com a ideal per a visitants amb nens per la presència d'animals de granja, s'hi anuncia que, al marge del castellà i el català, s'ofereix servei en anglès i neerlandès .

stats