Crònica 04/01/2011

Els acords de l'estrena del tripartit

El nou consell executiu es reuneix avui per acordar les primeres mesures de l'era Artur Mas, que estaran impregnades per les limitacions de la crisi. Lluny queda l'època de bonança del debut de Maragall.

Sara González
2 min
Pasqual Maragall amb Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura durant una reunió del consell executiu del primer tripartit.

BarcelonaQuan Pasqual Maragall va ser investit president de la Generalitat el 16 de desembre del 2003, ho va fer amb un PSC que portava la L de novell penjada a l'esquena en la gestió d'un Govern. Per primera vegada en 23 anys, CiU s'asseia als escons de l'oposició i els socialistes, de la mà d'ERC i ICV-EUiA, els arrabassaven l'imperi de Jordi Pujol. Reunit per primera vegada en sessió ordinària al Saló Daurat del Palau de la Generalitat, l'executiu que més tard seria batejat com el Govern del Dragon Khan es va estrenar, després de dues reunions de nomenaments, ajornant un any l'increment de les tarifes i els peatges corresponents a l'IPC.

Era el 29 de desembre del 2003, encara època de bonança. Ho il·lustra el fet que el nou Govern es permetés el luxe d'apujar els peatges que depenen de la Generalitat només un 3,42%, percentatge que representava l'increment del cost de la vida l'any 2002 i que no va ser aplicat pel darrer govern de Pujol. L'executiu de Maragall congelava així la pujada que corresponia a l'any en curs, que era del 7,75%, per "reduir l'impacte d'aquest increment en els usuaris", segons va explicar el portaveu del Govern, Joaquim Nadal. Per compensar aquesta diferència, l'executiu es va comprometre a pagar 7,71 milions d'euros a les concessionàries.

Tal com ha anunciat que farà ara Artur Mas, el primer Govern tripartit va aprovar, durant la seva primera reunió, dur a terme una auditoria general de tots els departaments per conèixer la situació financera que heretava dels convergents. També es va acordar la congelació dels pressupostos del 2003, aprovats un any abans amb el suport de CiU i PP, com també es farà avui amb els pressupostos de l'any 2010.

Un altre dels punts que el Govern de Maragall va incloure en aquesta reunió del Consell va ser un projecte de reforma legal per facilitar la integració d'agents de tots els cossos policials als Mossos d'Esquadra per accelerar el seu desplegament. Fins aleshores, la normativa preveia únicament la possibilitat d'accedir als Mossos a través del sistema d'oposició lliure. De fet, la via del concurs públic també es va potenciar aprovant la convocatòria de 1.328 noves places per al 2004, gairebé el doble que l'any anterior.

Finalment, en aquesta primera trobada del novell tripartit, es va acordar la creació de dues subdelegacions de la Generalitat a la Catalunya Central i al Pirineu per acostar l'administració al territori.

La represa del fil legislatiu

El 2006, després de tres anys d'experiència del tripartit al poder, les primeres reunions del consell executiu amb José Montilla com a president van reprendre el fil legislatiu que l'anterior Govern havia iniciat i que havia quedat frenat per les eleccions. Un clar exemple d'això és la llei de serveis socials o la creació del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, que es van aprovar a la segona reunió.

En la primera trobada de Montilla i els seus 14 consellers, el 30 de novembre, ja es van enfrontar al gran ogre de la legislatura: van acordar personar-se davant del TC en els recursos d'inconstitucionalitat promoguts pels governs d'Aragó, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana contra l'Estatut.

stats