RETALLADES SANITÀRIES
Crònica 24/09/2011

Càncer de pulmó i esperant quiròfan

A l'Hospital Germans Trias han dedicat un quiròfan a operar només càncer de pulmó perquè el temps d'espera per a aquestes operacions s'havia doblat a causa del tancament de quiròfans i llits durant l'estiu.

Lara Bonilla
2 min
TARDOR CALENTA A LA SANITAT CATALANA Els metges fa mesos que es mobilitzen contra les retallades en sanitat, ja sigui protestant al carrer -com els de Bellvitge,  a la fotografia- o convocant una vaga, com han fet els de Vall d'Hebron. El sindicat Metges de Catalunya alerta que les plantilles "han esclatat" i que els hospitals són "una olla a pressió que no pot assumir més retallades".

BARCELONA.Les retallades estan endarrerint operacions i proves diagnòstiques, segons denuncien els professionals de la sanitat. Oficialment, la conselleria de Salut sosté que les mesures aplicades no afecten la qualitat assistencial, però el que expliquen els metges és molt diferent. A l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'augment de les llistes d'espera per a op eracions de càncer de pulmó ha obligat la direcció a dedicar a operar cirurgia oncològica un quiròfan que fins ara es destinava a patologies menys greus. El temps d'espera per a les operacions de càncer de pulmó ja havia arribat als tres mesos, el doble del temps recomanat. "Estàvem fregant el límit i per això hem demanat un quiròfan i ens l'han donat", explica el cirurgià Pedro López de Castro. Els professionals atribueixen l'augment de les llistes d'espera al tancament de llits i quiròfans durant l'estiu que aquest any ha estat d'un 7% més. "Han coincidit les mesures d'estalvi amb una allau de malalts i algun dia no s'ha pogut operar perquè no hi havia recursos", explica aquest metge que en 17 anys només havia viscut un cop una situació similar.

La direcció de l'hospital explica que "la necessitat de donar una atenció adequada als pacients justifica aquesta flexibilització puntual dels recursos". El mateix diuen des de Salut: "Si els equipaments tancats per les retallades es necessiten, es reobriran", deia un portaveu.

L'augment de les llistes d'espera no és exclusiu de l'hospital badaloní. A Bellvitge, caps de servei expliquen que proves diagnòstiques com les colonoscòpies acumulen retards de fins a sis mesos -abans l'espera era d'un mes- i que les operacions de càncer de còlon, de pulmó i de fetge tenen llistes d'espera de tres mesos. Els metges no volen crear alarmisme però estan recollint tota aquesta informació per elaborar un document que denunciï aquests retards. "Sobrepassar alguns límits en les llistes d'espera pot ser perillós", asseguren. El doctor López de Castro explica que a alguns pacients els ha hagut de repetir proves ja fetes "perquè, en alguns casos, en tres mesos pot haver-hi canvis". "On és aquí el cost-eficiència"?, es pregunta.

Precisament, la cirurgia oncològica, que ara no està en temps de garantia, serà una de les noves incorporacions al nou model de les llistes d'espera que prepara Salut.

stats