Crònica 23/12/2011

Ayllón i Moragas, dos catalans a la Moncloa

L'estructura del govern espanyol es comença a omplir amb la presència d'alguns catalans, com José Luis Ayllón i Jorge Moragas. No és una quota territorial sinó un premi a la fidelitat dels dos dirigents.

J.r.
2 min
Ayllón i Moragas, dos catalans a la Moncloa

MADRID.Si no hi ha sorpreses, el consell de ministres d'avui, el primer de l'etapa de Mariano Rajoy, aprovarà el nomenament de José Luis Ayllón (Barcelona, 1970) com a secretari d'estat de Relacions amb les Corts. Jorge Moragas (Barcelona, 1965) serà designat cap de gabinet del president del govern espanyol. Tots dos formen part del nou pinyoldirigent de la Moncloa. El primer és un polític de la màxima confiança de Soraya Sáenz de Santamaría i el segon ha estat l'ombra de Rajoy els últims anys com a coordinador de presidència del PP. Ara aquesta trajectòria de lleialtat dels dos diputats catalans es veu premiada amb llocs estratègics de l'administració, molt a la vora del poder.

Forjats a la Moncloa

Un i altre són l'exemple de polítics catalans del PP, electes per Barcelona però que han fet bona part de la carrera a Madrid, on tenen fixada la residència habitual des de fa anys. Ayllón, que tot i néixer a la capital catalana és de Castelldefels, va començar la carrera política com a president de les Noves Generacions, les joventuts del partit, del 1997 al 2000. Poc després va fer el salt a la política espanyola com a assessor del gabinet del president José María Aznar, ja en la legislatura de la majoria absoluta. A partir d'aquí, la seva carrera comença a coincidir amb la de la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, nascuda el mateix any que ell. Ben aviat tots dos assumiran llocs de responsabilitat executiva a les estructures internes del PP: Ayllón com a responsable de comunicació, del 2004 al 2008, i Sáenz de Santamaría al capdavant de la política autonòmica. Després tots dos van assumir les regnes del grup parlamentari al Congrés.

El pinyol del PP

A aquest grup, que ronden la quarantena, cal sumar-hi altres cridats a preparar-se, des del segon nivell de l'administració, per fer el salt a la primera línia com ja ha fet la nova vicepresidenta. Entre aquests hi ha José María Lassalle, casat amb la diputada del PSC Meritxell Batet, i que probablement tindrà responsabilitats a Cultura; Alfonso de Senillosa, nascut a Barcelona, parlamentari, assessor de Rajoy en temes de comunicació i provinent del món de l'empresa, i Álvaro Nadal, nou responsable de l'Oficina Econòmica.

Generacionalment, Jorge Moragas, diplomàtic de formació, també es pot incloure en aquest grup de polítics però no hi ha fet tanta pinya. Va entrar a treballar a la Moncloa l'any 1995 i la seva carrera ha estat lligada a Rajoy, que l'ha mantingut sempre al seu costat. La seva aspiració política, que no ha amagat mai, és ser ministre d'Afers Estrangers. És el responsable de la política internacional de la formació, una funció que durant uns anys va disputar-se amb Gustavo de Arístegui.

Tot i que ni Ayllón ni Moragas són quota territorial, el PP català se sent recompensat pels resultats del 20-N. Jorge Fernández Díaz, que encapçalava la candidatura per Barcelona, és el nou ministre de l'Interior, un dels departaments considerats d'estat, i Dolors Montserrat, una de les joves dirigents del partit i amb més projecció de futur, és la vicepresidenta tercera del Congrés. Rajoy està satisfet amb la feina que ha fet el PP a Catalunya. Ahir, Alícia Sánchez-Camacho va ser a Madrid als actes de presa de possessió.

stats