Crònica 15/01/2012

Cas Palma Arena: 60 milions de sobrecost d'obra

Enric Borràs
2 min
Cas Palma Arena: 60 milions de sobrecost d'obra

Només el videomarcador del velòdrom del Palma Arena va costar 1,9 milions d'euros -se sospita que es va adjudicar en un concurs manipulat- i l'edifici té defectes sense sentit: al pàrquing, per exemple, hi ha un ascensor que duu al sostre, on només hi ha males herbes -s'hi havia de fer una pista de tenis-. La investigació del Palma Arena, que ara ja consta de 26 peces i s'ha convertit en el cas de corrupció més important de les Illes Balears, va començar fa quatre anys, quan es va descobrir l'enorme sobrecost en la construcció del velòdrom Palma Arena durant el govern del popular Jaume Matas. Si d'entrada es va pressupostar per 46 milions d'euros, en van caler més de 100 per acabar-lo i el següent executiu, del socialista Francesc Antich, ho va denunciar. Tot i el seu cost desorbitat, el velòdrom arrossega problemes. De fet, quan el jutge i els fiscals Anticorrupció van escorcollar el Palma Arena l'octubre del 2008 van descobrir que el pavelló ni tan sols tenia la certificació de final d'obra.

Quan ja s'investigava la causa, el jutge José Castro hi va afegir una investigació sobre el presumpte enriquiment il·lícit de Jaume Matas. Es basava en una sèrie de denúncies anònimes i en la compra i les obres de millora de la planta noble d'un antic palau al centre de Palma. S'hi van trobar objectes de luxe, que Matas va pagar en efectiu, com ara una escombreta per al vàter que valia 300 euros. Més tard Matas va haver d'hipotecar aquest immoble per poder fer front a una fiança de tres milions d'euros. Com que no va poder pagar la hipoteca, se subhastarà el 25 de gener.

A la fusió d'aquelles dues línies d'investigació se n'hi van anar sumant més, com la dels possibles suborns a IB3, el projecte de l'Òpera a Palma, un presumpte finançament il·legal del PP i ara el cas que involucra Urdangarin. El 9 de gener va començar el primer judici.

FITXA

PRINCIPALS IMPUTATS

Jaume Matas, expresident de les Illes Balears.

Maite Areal, dona de Matas.

Josep Lluís Ballester, Pepote , exdirector general d'Esports.

Jorge Moisés, exgerent del Palma Arena.

DATES

14 de novembre del 2004: s'acorda crear el consorci per a la construcció del velòdrom.

22 de maig del 2007: la junta rectora del consorci dóna per bones obres executades al velòdrom, sense pressupostar, per valor de més de 30 milions.

Juliol del 2008: el sobrecost surt a la llum.

19 d'agost del 2009: s'aixeca el secret de sumari del cas.

25 de gener del 2012: subhasta del palauet de Jaume Matas per poder pagar la fiança.

QUANTITATS

60 milions d'euros: sobrecost del velòdrom.

3 milions: fiança de Matas.

stats